Lunar Bank og em række andre banker tager ikke negativ rente af din opsparing.

Her er banken med positiv rente på indlån – i hvert fald til nytår

Lunar Bank skiller sig ud ved fortsat at give positiv rente på 0,5 % af de første 50.000 kroner og negativ rente efter 250.000 kroner. Men kan det betale sig at skifte?

Senest opdateret: søndag 14. november 2021

Vores læser Hanne skrev til os: “Jeg kunne godt tænke mig, om det kunne være muligt for jer at finde ud af, om det er sikkert, at indsætte penge i online banken Lunar.” Hanne og alle I andre får svaret her:

Bank efter bank melder i disse dage om, at de øger den negative rente på indlån. Men der findes mindst én undtagelse. Det er den nye bank Lunar. De betaler en positiv rente på 0,5 % af de første 50.000 kroner på en kundes konto. Hvis kunden har mere, så er det først efter 250.000 kroner, at Lunar opkræver negativ rente.

Lunar er forholdsvis ukendt. Det er såkaldt fintechvirksomhed og bank, og den eksisterer kun på internettet. Den har ingen filialer. Ingen kunder kan gå ind i banken.

Men Lunar er underlagt de samme regler som andre pengeinstitutter. Op til cirka 750.000 kroner er dækket af en garantiordning, hvis banken skulle gå konkurs. Det er ”Garantiformuen” under den statslige Finansiel Stabilitet, der i givet fald går ind og dækker.

Lunar får også som andre pengeinstitutter regelmæssige besøg af Finanstilsynet. Den seneste kontrol fandt sted i august i år, og resultatet er offentliggjort for få dage siden.

Uvis rente fra nytår

Banken Lunar lover at give positiv rente i hvert fald de næste par måneder – indtil nytår. Lige nu er pengeinstituttet ved at finde ud af, hvad der skal ske efter nytår. Det fortæller Caroline Rossmeisl, der er presseansvarlig hos Lunar.

Hun oplyser, at banken har fået mange nye kunder den seneste tid, blandt andet på grund af de positive renter på indlån. Ingen behøver forlade deres nuværende bank for at bruge Lunar. Den slår sig op på at være ”din anden bank”.

Seniorer og andre kan sætte penge ind i banken uden at betale for det. De skal heller ikke flytte deres NemKonto. Der er ingen binding på indlånskontoen. Men banken har også andre kundetyper med flere services, hvor der skal betales et månedligt abonnement.

Pengefolk bag

Lunar blev stiftet i 2015 af en gruppe iværksættere. Tidligere Nordea-direktør Henning Kruse Petersen er bestyrelsesformand. Blandt investorerne bag banken er en række pengestærke danskere, blandt andre Bestsellerfamilien Holch Povlsen.

Ifølge egne oplysninger har Lunar nu over 400.000 kunder. Men den har ingen ambition om at være kundernes eneste bank, i hvert fald ikke foreløbig. Den kan for eksempel ikke yde boliglån. Banken siger, at den vil gøre noget andet end de andre i den finansielle sektor.

“Som en af de eneste banker går vi i en helt anden retning i forhold til renter på indlån. Alle de store banker fortsætter med at sænke renten. Vi vil udfordre banksektoren”, siger Caroline Rossmeisl fra Lunar.

Andre banker uden negativ rente

  • Facit Bank med hjemsted i Odense har heller ikke negativ rente på indlån. Men så skal kunder også binde pengene i tre år. Så får de 0 %. Banken findes på nettet og kan bruges ved siden af en anden bank.
  • Stadil Sparekasse i Vestjylland har ikke negativ rente på indlån og endda 0,01 % i positiv rente ved tre måneders opsigelse. Men ”indlån alene kræver NemKonto og helkundeforhold i vores definerede lokalområde.”
  • Bank Norwegian, Santander Bank og Ikano Bank giver også mulighed for at undgå negative renter, men i øjeblikket kun for eksisterende kunder. De nuværende kunder kan i nogle tilfælde også betale mere ind. Men nye kunder har ikke mulighed for at indskyde i øjeblikket.
  • Blandt de større banker har Nordea og Danske Bank nu negativ rente på 0,7 % for indlån over 100.000 kr. Andre nøjes med 0,6 % og i Handelsbanken først efter 250.000 kr. Arbejdernes Landsbank ligger på 0,5 % fra 100.000 kr.

Negativ rente i banker

Her kan du se negativ rente i banker lige nu.

I de fleste banker er den negative rente lige nu -0,6 procent i rente på alt over grænsen, men flere banker er ved at ændre den negative rente til -0,7 procent.

Den højeste bundgrænsen for negativ rente i banken er normalt afhængig af, at du har din NemKonto i den pågældende bank. Har du ikke NemKonto i banken, skal du betale negativ rente af hele dit indestående. Derfor hjælper ikke at flytte pengene over i flere banker.

Arbejdernes Landsbank:  100.000 kroner (-0,6 procent) (Fra 15. oktober 0 procent)

Coop Bank: 100.000 kroner

Danske Bank:  100.000 kroner (-0,7% i rente)

Handelsbanken: 250.000 kroner

Jyske Bank: 100.000 kroner. ( -0,7% i rente)

Lån og spar: 100.000 kroner
Er du medlem af bestemte fagforeninger eller med i Forbrugsforeningen, kan du få 3% rente på din lønkonto på beløb op til 50.000 kroner.  (Gælder også pensionistmedlemmer)

Nordea:  100.000 kroner (-0,7 i rente)

Nykredit:  100.000 kroner.

Ringkjøbing Landbobank: 125.000 kroner.

Saxo Bank: 500.000 kroner (fra 1. juli 2022 afskaffer banken negative renter på indlån)

Spar Nord: 100.000 kroner.

Sparekassen Danmark: 100.000 kroner. (-0,75 i rente)

Sparekassen Kronjylland:  100.000 kroner.

Sparekassen Sjælland-Fyn 100.000 kroner.

Sydbank: 100.000 kroner.

*Der kan gælde særlige undtagelser, så spørg din egen bank om detaljerne.

Her er ikke negativ rent

Bank Norwegian,  Kompasbank,  Santander Bank, Lunar Bank: og Ikano Bank har ikke negativ rente, eller krav om at de skal være den primære bank.

Først publiceret: tirsdag 26. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret søndag 14. november 2021 kl. 10:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

og