Alle virusser vil over tid mutere. Det gælder og også for coronavirus.

Hvad er forskellen på en mutation og en variant?

Coronavarianten Omikron blev først opdaget i Sydafrika. Den er siden dukket op flere steder i Europa.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

De to første tilfælde af en ny variant af coronavirus, Omikron, er søndag blevet konstateret i Danmark.

Det bringer Danmark ind i rækken af europæiske lande, som har påvist tilfælde af den mere smitsomme variant.

Omikron er dog langtfra den første variant eller mutation, der er fundet i Danmark.

Se her hvad forskellen er mellem varianter og mutationer:

1 Alle virusser vil over tid mutere. Det gælder og også for coronavirus.

2 Mutationer sker i virussets arvemateriale. Når virus deler sig og spreder sig fra menneske til menneske, bliver arvematerialet kopieret.

3 Men der kan opstå såkaldte fejl i kopieringen. Når det sker, kaldes det mutationer.

4 Coronavirus med en eller flere mutationer i forhold til det oprindelige virus, som blev opdaget i Kina, betegnes som varianter.

5 De fleste mutationer ændrer ikke ved den måde, virus fungerer på. Derfor har de ikke megen betydning for myndighederne og for udbredelsen af coronavirus.

6 Det ændrer sig dog, så snart en eller flere mutationer ændrer virussets egenskaber. Det kan for eksempel ses ved, at virus bliver mere smitsomt, mere sygdomsfremkaldende eller bedre til at undvige vacciner.

7 Sker det, kan der være tale om en ny variant, som myndighederne vil holde øje med, og som potentielt kan udfordre den dominerende variant.

8 Sådan en er den nye variant, Omikron. Den har 50 dokumenterede mutationer. 32 af dem er forbundet på en måde, så de hjælper virusset med at springe mellem mennesker. Det gør det mere smitsomt.

9 Der findes også mutationer, som ikke ændrer virusset bemærkelsesværdigt, men som potentielt kan udvikle sig til nye og stærkere varianter over tid i kombination med andre mutationer. Også dem vil myndighederne holde øje med.

10 Når en variant er opdaget, får den et navn. Men det kan ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) være stigmatiserende at kalde varianterne “den britiske” eller “den sydafrikanske”.

11 Derfor besluttede WHO tidligere på året at navngive varianter med inspiration fra det græske alfabet. Derfor kaldes for eksempel B.1.1.7 nu Alpha, B.1.617.2 benævnes Delta, mens den nye B.1.1.529 kaldes Omikron.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI) og Ritzau.

Først publiceret: søndag 28. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:44

Emner: