For mange ældre er den eneste kontakt, når der er besøg fra hjemmeplejen. Lige nu svigter det i flere kommuner. Faglige Seniorer opfodrer medlemmer til at kontakte eksempelvis gamle kolleger, der måske sidder og er ensomme.

Hjemmehjælpen ofte eneste kontakt for ensomme ældre

Hver 5. ældre, der modtager hjemmehjælp, har ingen kontakt til pårørende. Derfor er det et problem, når hjemmehjælpen ikke kommer. Faglige Seniorer til sine medlemmer: Tag kontakt.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

For mange ældre i eget hjem er hjemmehjælpen den eneste kontakt til andre mennesker.

Hver 5. ældre har således ingen kontakt til familie, pårørende eller bekendte.

Det kom frem i dag på et møde med organisationer, som ældreminister Astrid Krag havde indkaldt til, og hvor situationen på ældreområdet blev drøftet.

Mindst syv kommuner har i øjeblikket måtte skære ned på ydelser fra hjemmehjælpen. Flere kommuner oplyser, at det også snart kommer på tale hos dem, fremgår det af DR.

”Flere kommunen melder om mangel på arbejdskraft og er i nødberedskab. Det er et stort problem, når de ældre – udover at de ikke får gjort rent – heller ikke får den menneskelige kontakt, fordi hjemmehjælpen udebliver,” siger landsformand for Faglige Seniorer, Ole Ibsen.

Faglige Seniorer er med 230.000 medlemmer fra en række fagforeninger Danmarks næststørste ældreorganisation.

En opringning gør en forskel

Mange ældre sidder alene, efter at de måske har mistet ægtefællen eller venner og bekendte og derfor ikke længere har noget netværk.

Ole Ibsen opfordrer derfor Faglige Seniorers medlemmer til at tage kontakt til naboer, tidligere kolleger, familie og gamle venner.

”En telefonopringning om, hvordan det går, kan gøre en forskel. Det kan også være at ringe på – husk mundbindet – og invitere sig selv på kaffe. Vi opfodrer vores store netværk til at række hånden frem og hjælpe til mod ensomheden, nu hvor julen nærmer sig,” siger Ole Ibsen.

Han opfordrer også medlemmerne til at blive frivillige i organisationer, der i forvejen yder hjælp mod ensomhed.

Hjælp gennem Røde Kors

Det kan være Røde Kors, der i forvejen har besøgstjenester.

Her oplyser sektionsleder Lise Lind, at en oplagt mulighed er at tilmelde sig de digitale tjeneste snaksammen.dk.

”Her kan man tale med andre ældre digitalt på skærmen, hvilket er oplagt netop nu med corona. Her kan man logge på om dagen og aftenen – også juleaften, hvis man vil hilse på der,” fortæller Lise Lind.

En anden mulighed er at melde sig som juleven, hvor man åbner sit hjem juleaften for en eller flere – det kan være ensomme ældre.

”Lige nu mangler vi værter, så hvis der er faglige seniorer, der melder sig her, vil vi være meget taknemmelige. Der er et stort behov,” fortæller Lise Lind.

Røde Kors har også en fysisk besøgstjeneste, men her skal frivillige visiteres inden. Og det kan ikke nås før jul, oplyser Lise Lind.

Jo ældre, jo større risiko

50.000 ældre over 65 år i Danmark føler sig ensomme. Jo ældre man er, jo større er risikoen for at blive ensom.

Omkring 150.000 ældre modtager i følge Danmarks Statistik hjemmehjælp.

Sådan bliver du frivillig

SnakSammen

Du kan gå digitalt "på besøg" og være med til at skabe glæde og et pusterum i en hverdag, der måske er lidt trist og ensom.

Fra din egen stue kan du gå på "besøg" via din pc, din tablet eller smartphone lige når det passer dig. Det digitale møde med video skaber en mere nærværende samtale end telefonen, fordi man man kan se hinanden.

SnakSammen er bare en snak mellem to mennesker. Den ene er måske lidt ensom, bekymret eller isoleret, og den anden er dig. I kan snakke om alt mellem himmel og jord. Du skal blot være interesseret, venlig og nærværende.

Du kan melde dig som frivillig ved at kontakte snaksammen@rodekors.dk

Du kan læse mere om SnakSammen her.

Ønsker du at snakke med en frivillig, kan du oprette dig som bruger her.

Juleven

Ønsker du at oprette og tilmelde dig som julevært eller julegæst i Røde Kors "Julevenner", sidder der frivillige klar ved telefonerne i hjælpenetværket Parat. Telefonerne er åbne mandag, tirsdag og fredag fra 10-14, onsdag fra 10-12 og torsdag fra 14-18

Du kan ringe til Røde Kors Parat på: 35 29 96 60

Læs mere om "Julevenner" her

 

Først publiceret: mandag 13. december 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.