Seniorer kan fra 2023 arbejde uden modregning i folkepensionen.

Ros til aftale: Nu kan folkepensionister arbejde uden modregning

Med reform-aftale afsættes 1,2 milliarder kroner til lettelse af skat på arbejde, og pensionister slipper for modregning.

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

“Ganske enkelt fremragende”.

Sådan lyder det fra Faglige Seniorer om den reform-aftale, der fredag aften blev indgået mellem regeringen og en række af Folketingets partier.

Med aftalen vil det blive muligt for folkepensionister at tage job uden at blive modregnet i folkepensionen. Det forventes – ifølge forskere – at bidrage til at løse problemet med mangel på arbejdskraft.

Aftalen om at ophæve modregningen forventes indført fra 1. januar 2023.

“Det er ganske enkelt fremragende, at politikerne nu fjerner modregningen i folkepensionen for arbejde, sådan at pensionister kan tjene, hvad de vil, uden at blive modregnet i folkepensionen. At vi samtidig får fjernet ægtefællemodregningen, er yderligere en kæmpemæssig sejr for pensionisterne,” siger direktør i Faglige Seniorer Palle Smed.

“I Faglige Seniorer har vi i årevis kæmpet for at få fjernet den helt urimelige modregning af arbejdsindtægt i folkepensionen. Når politikerne har talt om, at vi mangler arbejdskraft, så er det jo tåbeligt, at den arbejdskraft, der både kan og vel og som har et langt livs erfaring, skal brandbeskattes af deres indsats,” siger Palle Smed til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Får 20 kroner med hjem

Mange pensionister har i følge Faglige Seniorer oplevet, at de har haft en sammensat marginalskat på over 80 procent som samlet skat og modregning.

“De har altså haft mindre end 20 kroner til sig selv, hver gang de tjente 100. Det er ikke alene møguretfærdigt, men også ualmindelig dumt af samfundet at straffe de seniorer, der ønsker at arbejde lidt mere,” siger Palle Smed.

Aftalen betyder også, at reglerne om ægtefællemodregning fjernes, så indkomst ikke fremover vil få betydning for folkepensionister, der er gift med en person i arbejde.

Øge arbejdsudbuddet

Med reform-aftalen er det hensigten at øge arbejdsudbuddet i en tid, hvor mange virksomheder aktuelt mangler arbejdskraft.

For at nå målet justerer man blandt andet i dagpengesatserne, så den bliver lidt højere i tre måneder, efter man er blevet ledig, mens satsen sænkes for nyuddannede. Det skal øge incitamentet til at arbejde.

Samtidig lettes skatten på arbejde: Der afsættes 1,2 milliarder kroner til at øge beskæftigelsesfradraget.

Bag den politiske aftale står De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne. Aftalen vil øge beskæftigelsen med 12.000 personer ifølge Finansministeriet – og bruttonationalproduktet med 0,7 procent.

Se aftalen her

Hvad mener du?

Hvad er din kommentar til aftalen, der blandt andet ophæver modregning i folkepension og fjerner ægtefællemodregning?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Det står der i aftalen om modregning

Afskaffelse af modregning af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg:

  • Aftalepartierne er enige om at afskaffe modregningen af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.
  • Det vil indebære en forenkling af pensionssystemet, hvor man som folkepensionist ikke behøver at sætte sig ind i modregningsreglerne, før man siger ja til ekstra arbejde.
  • Ændringen vil gøre det mere attraktivt for seniorer at bidrage aktivt på arbejdsmarkedet, også efter man har nået pensionsalderen.
  • De ændrede regler for modregning af egen arbejdsindtægt i folkepension omfatter ikke ændringer i opgørelsesprincipperne for indtægtsgrundlaget for den personlige tillægsprocent, og dermed udbetaling af den supplerende pensionsydelse (ældrechecken) og de personlige tillæg såsom helbredstillæg, varmetillæg og mediechecken.
  • Tiltaget træder i udgangspunkt i kraft med virkning pr. 1. januar 2023. Såfremt implementering ikke kan afsluttes inden denne dato, vil tiltaget få virkning med tilbagevirkende kraft.

Kilde: En ny reformpakke for dansk økonomi

Først publiceret: fredag 21. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.