Det er nu du skal gøre boligen forårsklar og blandt andet sørge for, at der ikke ligger blade, grene og snavs i tagrender og nedløbsrør.

Gør boligen forårsklar: Her er 10 gode råd

Forårsvarmen er for alvor kommet til Danmark, og for mange boligejere betyder det klargøring af hus og have.

Senest opdateret: onsdag 27. marts 2024

Det kan for eksempel være, at sommerhuset trænger til at blive malet, eller at der utætheder i taget, som skal repareres.

”Danskerne plejer at være flittige til at udnytte det lune forårsvejr til at klargøre helårshuset eller fritidsboligen. Det er timer, som kan være rigtig godt givet ud, da det giver mulighed for at forebygge, siger Rasmus Ruby-Johansen, der er skadedirektør i Topdanmark.

“Dermed kan man både spare penge og slippe for besværet, når først skaden er sket,” siger han.

Anmelder skader

Hvert år opdager tusindvis af danskere for eksempel skader på huse efter råd-, svampe- og insektangreb. I 2020 og 2021 anmeldte kunder i landets næststørste forsikringsselskab, Topdanmark, henholdsvis 30 og 7 procent flere skader på huse med råd-, svampe- og insektangreb sammenlignet med 2019, altså før coronakrisen ramte.

Samme tendens ses på sommerhusmarkedet, hvor der i 2020 og 2021 blev anmeldt hhv. 66 og 49 pct. flere skader i kategorien råd-, svampe- og insektangreb i forhold til 2019.

”I de seneste år, hvor danskerne har været mere hjemme på grund af corona, er der blevet handlet og renoveret boliger på livet løs. Det har betydet, at der er blevet opdaget usædvanligt mange skader på huse, og selvom danskerne er begyndt at vende tilbage til en mere normal hverdag, modtager vi fortsat en del anmeldelser,” siger Rasmus Ruby-Johansen.

”Det er godt for alle parter at opdage skaderne. Boligejerne kan blive hurtigt hjulpet, inden skaderne udvikler sig, og her spiller vi naturligvis en aktiv rolle,” siger han.

Sådan gør du boligen forårsklar

Topdanmark giver her 10 gode råd til, hvordan du gør boligen forårsklar:

Huset

1 Bor du i et murstenshus kan du med fordel tjekke sten og fuger efter for frostsprængninger, som kan medføre fugtskader. Er huset bygget i træ, bør du gennemgå det udvendige træværk mindst en gang om året. Vær opmærksom på, om der er tegn på svamp og insektangreb, eller for eksempel rådangreb i åbne trækonstruktioner, som er udsat for vejr og vind.

2 Tjek loftet for fugt – både den våde, mørke og de tørre fugtskjolder. Fugt kan tyde på utætheder i taget, der skal tætnes eller repareres.

3 Sørg for, at der ikke ligger blade, grene og snavs i tagrender og nedløbsrør.

4 Nu hvor du alligevel er deroppe, kan du også tjekke taget for revner eller andre utætheder, og få skaderne repareret.

5 Det er desuden vigtigt at rense afløbsbrønde i jorden. De er placeret ude ved nedløbsrørene. Hvis man ikke husker at rense dem, er der risiko for, at man kan få frostskader i brøndene om vinteren.

Sommerhuset

6 Med to storme og voldsomme mængder regn kan vinteren have været hård ved sommerhuse, der ofte er lukket ned for vinteren. Derfor bør du gennemgå husets store udvendige overflader, dvs. facader og tag, grundigt. Husets ydervægge er typisk af træ, og maler du dem med jævne mellemrum, holder de sig pæne og samtidig forlænger du træets levetid.

7 Du kan også med fordel tjekke indvendige vægge og lofter for fugtskjolder.

8 Tjek tagrender, tagnedløb og tagbrønde for blade, grene og snavs.

9 Undersøg om dine elektriske installationer som køleskab, fryser og komfur er blevet påvirket af fugt eller offer for skadedyr. Afprøv også, om husets HFI/HPFI-relæ virker. Er du i tvivl, bør du altid kontakte en elektriker.

10 Se efter tegn på utætheder, når du åbner for vandet. Hold øje med, om tælleren på vandmåleren løber rundt. Luk straks for vandet på hovedstophanen, hvis du har mistanke om frostsprængning.

Først publiceret: torsdag 24. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 27. marts 2024 kl. 11:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.