Sidste frist for at ændre i årsopgørelsen er 1. maj. Det kan være en god idé at tjekke, om den rummer alle fradrag for velgørenhed, du har givet i løbet af 2021.

Har du tjekket dette? Der kan være fejl i årsopgørelsen

Har du støttet velgørende formål, er det ikke sikkert, at det er opgjort som fradrag i årsopgørelsen. Flere foreninger er dårlige til at indberette gaver til Skattestyrelsen, mener en giver. Sidste frist for at rette i årsopgørensen er 1. maj

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Søren Christiansen giver en del til velgørende formål. Men han vil også gerne have det skattefradrag, som bidragene udløser. Det sker bare alt for tit, at beløbene ikke registreres hos Skattestyrelsen.

”Nogle af de velgørende foreninger er ufatteligt dårlige til at få indberettet gaverne. Når det kikser, skal jeg klage. Der må gå en masse tid i organisationerne med al den forvirring,” kritiserer Søren Christiansen, der bor i nærheden af Lyngby.

Han fortæller, at han senest har haft problemer med Kræftens Bekæmpelse. Her siger assistent Katja Klingspor-Bentzen, at for eksempel kontingent ikke kan trækkes fra. Det er der en del medlemmer, som tror.

3 slags fradrag

Der er 3 slags fradrag for velgørenhed og gaver, du kan anvende i årsopgørelsen.

1. Det almindelige fradrag til velgørende foreninger på i år op til samlet 17.200 kr. årligt. Det er kun foreningen, der kan indberette. Skatteydere kan ikke selv gøre det. Skattestyrelsen har en liste over godkendte foreninger. Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag, hvad der vil sige, at for hver 100 kroner i bidrag, sparer man cirka 26 kroner i skat.

2. Fuldt fradrag uden loft over fradraget for gaver til forskning. Her findes der også en liste over godkendte foreninger til forskningsgaver.

3. Hvis du binder dig for at betale et fast beløb til en forening i mindst 10 år, kan du altid få et fradrag på op til 15.000 kroner. Ved højere betaling kan du få fradrag på op til 15% af din personlige indkomst med tillæg af eventuel positiv kapitalindkomst.

”Men hvis der mangler fradrag på årsopgørelsen, skal folk bare kontakte os. Der kan ske fejl, og registreringerne skal selvfølgelig være  i orden,” siger Katja Klingspor-Bentzen.

Bilen dur ikke

Sidste frist for at ændre i årsopgørelsen fra Skattestyrelsen er 1. maj. Det kan være en god idé at tjekke, om den rummer alle fradrag for velgørenhed. Søren Christiansen fører selv bog for at have styr på sagerne.

Kræftens Bekæmpelse får mange henvendelser fra folk, som mener, at de ikke har fået korrekt fradrag. Men ud over kontingent er der også andre betalinger, som ikke kan trækkes fra. Det er blandt andet varekøb og deltagelse i lotterier og konkurrencer.

”Der er folk, som gerne vil vinde en bil i Knæk Cancer og sender en sms til 150 kroner. Men det kan de ikke få fradrag for,” forklarer Katja Klingspor-Bentzen.

Send kvittering

Der findes også en række bidrag, hvor Kræftens Bekæmpelse og andre organisationer ikke får besked om cpr-nummer, og derfor ikke umiddelbart selv kan indberette til Skattestyrelsen. Det er for eksempel gaver via Mobilepay.

”Her skal folk selv henvende sig til os med deres kvittering fra Mobilepay og give os deres cpr-nummer. Det samme gælder, hvis man støtter via sms. Her skal folk sende os en kopi af telefonregningen,” fortæller Katja Klingspor-Bentzen.

På Facebook findes en funktion, hvor man kan oprette indsamlinger til for eksempel Kræftens Bekæmpelse. Hvis man støtter sådan en indsamling, sender Facebook en kvittering. Den skal videre til organisationen sammen med cpr-nummer for at sikre fradrag.

 

Først publiceret: mandag 25. april 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.