Spar negative renter: Opbevar penge hos Skattestyrelsen
Hvis du har penge, som du ved, at du ikke skal bruge det næste års tid, kan du frivilligt indbetale dem til skattevæsenet til 0 procent i rente. Skattestyrelsen bryder sig ikke om finten, men den er ikke ulovlig.
Senest opdateret: mandag 13. juni 2022
Tusindvis af danskere har for kort tid siden fået sat penge ind på deres konto. Det er, hvad de har betalt for meget i skat i fjor. Men der kan også gå penge den anden vej fra borgerne til Skattestyrelsen.
Hvis du ærgrer dig over at betale negative renter til dit pengeinstitut, så kan du overveje denne løsning: Foretag en frivillig indbetaling til Skattestyrelsen. Det giver godt nok i øjeblikket ingen positiv rente. Men du risikerer heller ikke at skulle betale negativ rente. Rentesatsen kan ifølge lovgivningen aldrig komme under 0.
Det er ikke en finte, som Skattestyrelsen gør opmærksom på. Tværtimod meddeler styrelsen, at det ikke er i overensstemmelse med formålet med reglerne.
Men det er ikke ulovligt at parkere penge hos skattevæsenet.
Sådan foregår det
Tricket går ud på at overføre ekstra skattebetaling for 2022 til Skattestyrelsen. Den slags frivillige betalinger har man kunnet foretage allerede fra 1. januar i år.
Årsopgørelsen for 2022 vil så i marts næste år vise, at man har betalt for meget i skat. De penge får man udbetalt i april. Men næste år kan man så eventuelt igen foretage en frivillig indbetaling – nu for 2023.
Hagen ved finten er, hvis man får brug for pengene i mellemtiden. Der er mulighed for at søge Skattestyrelsen om udbetaling før tiden. Men sagsbehandlingen kan tage lang tid, advarer Skattestyrelsen.
Via forskudsopgørelsen
Det er en læser, der har gjort redaktionen opmærksom på finten. Han peger på, at pengene står trygt hos Skattestyrelsen. Det kan være mere usikkert og dyrt for eksempel at købe investeringsbeviser eller andre af de løsninger, som banker foreslår som alternativ til opsparing til negative renter.
I stedet for at indbetale frivilligt til skattevæsenet, kan man også nedsætte fradragene på sin forskudsopgørelse. Det fører til en løbende større skattebetaling.
Men forskudsopgørelsen bruges også til at beregne folkepension. Derfor kan det for pensionister være mere hensigtsmæssigt bare at foretage frivillig indbetaling på én gang.
Virksomheder gør det også
Mange virksomheder har under corona undgået negative renter ved at parkere penge hos skattevæsenet til 0 procent. De har en såkaldt skattekonto, som de sætter penge ind på til betaling af moms og andre beløb.
Normalt kan der kun stå 200.000 kroner på sådan en konto, men det var under pandemien hævet til ikke mindre end 100 milliarder.
Det siger Skattestyrelsen
Skattestyrelsen oplyser i en mail til Faglige Seniorer, at det er skatteforvaltningens formål, at alle borgere løbende betaler den korrekte skat, hverken mere eller mindre. Forskudsopgørelsen skal være så korrekt som mulig.
”Det vil derfor ikke være i overensstemmelse med formålet med reglerne, hvis borgeren bevidst forsøger at anvende forskudsopgørelsen til opsparing for at undgå at betale negative renter til pengeinstitutterne,” skriver Skattestyrelsen.
Skattestyrelsen tilføjer, at skatteforvaltningen kan nægte at ændre en forskudsopgørelse.
Men spørgsmålet er, hvor meget styrelsen holder øje med, at borgere indbetaler ekstra skat frivilligt? Normalt handler kontrol om at hindre, at folk betaler for lidt i skat.
Sådan indbetaler du ekstra til Skat
- Gå på skat.dk
- Vælg ”Log på” i øverste højre hjørne
- Tryk på ”Log på som Borger”
- Brug NemID eller MitID til at komme ind
- På din side på skat.dk vælger du så i øverste bjælke ”Betaling”
- Scrol ned til ”Betal forud for 2022”
- Tryk på ”Betal skat for 2022”
- Dit personnummer er så automatisk anført, og du skal taste, hvor meget du vil betale
- Derefter kan du betale. Det kan kun ske på to måder. Enten med Dankort eller med overførsel via netbanken. Der kan ikke anvendes MobilePay eller kreditkort.
Men vær opmærksom på, at du ikke kan være sikker på at få pengene fri igen før i april næste år!
Først publiceret: tirsdag 19. april 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:34