”Vores holdning er krystalklar: Vi er imod genindførelsen af modregningen,” siger Mette Kindberg. landsformand for Faglige Seniorer.

Faglige Seniorer raser over genindførelse af modregningsregler: De svageste rammes

Nye modregningsregler fra 1. januar rammer pensionister, hvis ægtefæller eller samboer ikke er pensionister, men som modtager andre sociale ydelser. ”Uacceptabelt”, lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: mandag 13. januar 2025

Det bliver en dyr omgang for flere tusinde pensionister, at der fra nytår indføres nye modregningsregler, der betyder, at de igen bliver modregnet i deres pension.

Årsagen er, at der fremover bliver taget udgangspunkt i den arbejdsmarkedspligtige indkomst, når man modregner i pension.

Den rammer hovedsageligt de pensionister, hvis ægtefæller eller samboer ikke er pensionister, men som modtager andre sociale ydelser.

Ministeren om loven

Den valgte løsning er en forenkling i pensionssystemet, der i forvejen er enormt kompliceret, og bidrager til, at systemet bliver mere forståeligt for alle.

Det foreslåede lovforslag (der nu er vedtaget, red.) handler om at komme i mål med udmøntningen af en politisk aftale alene på pensionsområdet og sikre, at de vedtagne lovændringer om lempeligere modregningsregler kan implementeres på en hensigtsmæssig måde, så pensionisterne og deres partnere kan tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet med ro i maven.

Uddrag af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) svar til spørgsmål fra Victoria Velazquez (Enhedslisten)

Det vil typisk dreje sig om arbejdsløshedsdagpenge, efterløn, fleksydelse eller sygedagpenge.

”Det er fuldstændig uacceptabelt, at nogle af de svageste pensionister; dem der er gift eller har en partner, som er på sociale ydelser, bliver ramt. Det virker skævt, uretfærdigt og uforståeligt,” siger landsformand for Faglige Seniorer Mette Kindberg.

De nye regler betyder for de ramte pensionister, at de i gennemsnit får 700 og 800 kroner mindre om måneden.

Udbetaling Danmark havde svært ved at skelne

Reglerne blev vedtaget af et flertal i Folketinget i foråret med virkning fra 1. januar 2025. SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet stemte imod.

Beskæftigelsesministeriet begrunder ændringen af reglerne med, at det vil lette pensionsberegningen.

Udbetaling Danmark havde problemer med at skelne mellem, hvilke indtægter der skulle føre til nedsættelse af folkepension og førtidspension – og hvilke, der ikke skulle føre til det.

Mere end 15.000 borgere havde ifølge Udbetaling Danmark ringet for at få hjælp til at forstå, hvad de skulle gøre.

Nu er loven ændret, så det kun er arbejdsindtægter, som der skal beregnes arbejdsmarkedsbidrag af, som ikke fører til modregning.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vurderer, at ændringen vil ramme 6.000 personer.

Systemet vinder over borgeren

Men det er en forklaring, som ikke stiller Mette Kindberg tilfreds.

”Det er uhørt, at en tilsyneladende teknikalitet i et IT-system hos Udbetaling Danmark om, hvordan man beregner modregning, fører til, at man med et pennestrøg lade systemet vinde over borgerne. Man har åbenbart tænk, at det ”bare” er pensionister og et så lille et antal, at det var nemmere at lade det gå ud over dem end at ændre IT-systemet. Det er jo rystende,” siger hun.

Også SF’s Karsten Hønge har protesteret mod at modregningen genindføres for nogle pensionister.

”Jeg synes IT-systemer i det offentlige skal tilpasse sig borgerne og ikke omvendt. Det er måske for meget forlangt? Forklaringen lyder som en bizar spøg, men længere er vi åbenbart ikke kommet i verdens mest digitaliserede land,” skrev han i en kommentar til Avisen Danmark umiddelbart efter loven blev vedtaget.

Krystalklar holdning

Lovforslaget – L 162 A – blev sendt i høring i marts 2024 til en række organisationer. Faglige Seniorer fik også lovforslaget i høring, men på det tidspunkt var det ifølge Mette Kindberg svært at vurdere forslagets omfang og konsekvenser.

”Vores holdning er dog krystalklar: Vi er imod genindførelsen af modregningen for de pensionister, som i forvejen har mindst,” siger Mette Kindberg.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Mange pensionister, der bliver ramt af reglerne, blev først opmærksom på de økonomiske konsekvenser, da de tidligere i december modtog årsbrevet fra Udbetaling Danmark.

De nye regler vil ifølge Beskæftigelsesministeriet spare det offentlige for nettoudgifter på 40 millioner kroner årligt, da der skal udbetales mindre i pension.

“De 40 millioner kroner er jo et lille greb i lommen, set i forhold til de store bevillinger, der ellers gives, og de 16 milliarder kroner, som regeringen fandt “på kistebunden” forleden. Mon ikke statskassen havde overlevet den udgift i stedet for nu at gøre hverdagen usikker for tusindvis af pensionister,” siger Mette Kindberg.

Hvilke ydelser drejer det sig om?

De ydelser, som fremover bliver modregnet, er ydelser, hvor der ikke betales AM-bidrag:

  • SU
  • Efterløn
  • Kontanthjælp
  • Revalideringsydelse
  • Ledighedsydelse
  • Fleksydelse
  • Dagpenge
  • Sygedagpenge
  • Ressourceforløbsydelse

Disse indtægter bliver ikke modregnet:

  • Folkepension, førtidspension, seniorpension og tidlig pension
  • Løn
  • Honorarer
  • Mødediæter
  • Fratrædelsesgodtgørelse, der bliver beskattet efter overgang til folkepension
  • Indkomster fra egen virksomhed

Bemærk, at du også fortsat bliver modregnet, hvis du eller din partner har indtægt fra ATP, ratepension, livrente, arbejdsmarkedspension, tjenestemandspension, aktie- og kapitalindkomst eller lignende.

Indtægt fra aldersopsparing bliver ikke modregnet.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til, at der nu genindføres modregning for pensionister, der er bor sammen med en person, der er på efterløn, får dagpenge eller er på fleksydelse?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side. 

Næsten 60.000 er med i Facebook-gruppe

På Facebook har en gruppe, der arbejder for at afskaffe gensidig forsørgerpligt, næsten 60.000 medlemmer.

“Vi kæmper for total afskaffelse af gensidig forsørgerpligt for alle, der er på offentlig ydelse, uanset din status i samfundet, og for at give dig den økonomiske selvstændighed tilbage, så DU kan råde over DIN personlige indkomst – uanset, om du bor og lever alene, er samboende eller gift, og UDEN modregning,” lyder det blandt andet om formålet med gruppen.

Gruppen har også rejst en storm af protester mod reglerne, der fra 1. januar afskaffer modregning for pensionister, der bor sammen med person på efterløn, dagpenge eller fleksydelse.

Du kan se gruppen på Facebook her

Først publiceret: tirsdag 10. december 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. januar 2025 kl. 10:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.