Selv om modregning i partners pension er afskaffet, gælder det fra 1. januar og fremover ikke for indtægter fra fleksjob, dagpenge og sygedagpenge. "Politikerne ændrede det lovgrundlag, som vi har taget beslutninger ud fra,” kritiserer Frank Ivan Hansen.

Modregning genindføres: Nu stopper kræftsyg hustru måske med at arbejde

Ændrede regler betyder, at Frank Ivan Hansen mister 1.700 kroner om måneden, fordi hustruen på 61 år - der lider af leukemi - har et fleksjob på 15 timer om ugen. Omkring 6.000 danskere anslås af blive ramt.

Senest opdateret: onsdag 13. november 2024

Frank Ivan Hansen har allerede været i gang med at regne. Den 70-årige fiskeritekniker får fra nytår over 1.400 kroner mindre i pensionstillæg om måneden.

Det skyldes, at hans kone er i fleksjob. De sidste par år er fleksløntilskud ikke indgået ved beregning af social pension, men det kommer det til at gøre fra 1. januar 2025.

Det samme sker med blandt andet sygedagpenge og dagpenge. Politikerne har dermed valgt delvist at genindføre den modregning, som blev fjernet fra 1. januar 2023.

Det får nu Frank Ivan Hansen og Berit Bergman til at overveje, om hun skal fortsætte med at arbejde. De synes, at den økonomiske gevinst kan blive for lille.

Så mange rammes

Beskæftigelsesministeriet begrunder ændringen af reglerne med, at det vil lette pensionsberegningen. 

Udbetaling Danmark har ifølge forklaringen haft problemer med at skelne mellem, hvilke indtægter der skulle føre til nedsættelse af folkepension og førtidspension – og hvilke, der ikke skulle føre til det.

Nu er loven ændret, så det kun er arbejdsindtægter, som der skal beregnes arbejdsmarkedsbidrag af, som ikke fører til modregning. Fleksløntilskud, dagpenge og sygedagpenge belægges ikke med arbejdsmarkedsbidrag, og derfor fører de fremover til modregning i en partners sociale pension.

Beskæftigelsesministeriet bedømmer, at ændringen vil ramme 6.000 personer. Men der er stor usikkerhed om tallet – det kan være mange flere eller mange færre.

Syg af kræft

61-årige Brit Bergman er blevet ramt af leukæmi. Det har gjort, at hun har måttet gå fra et fuldtidsjob til at arbejde 15 timer om ugen i et fleksjob. 

Disse bliver ramt

Årsagen til at pensionerne nedsættes for omkring 6.000 danskere er, at der fremover bliver taget udgangspunkt i den “arbejdsmarkedspligtige indkomst”, når man modregner i pension.

Egentlig var meningen, at der skulle tages udgangspunkt i pensionisternes “indtægt ved personligt arbejde”, men det begreb har vist sig at være alt for svært at understøtte digitalt hos myndighederne.

Den nye regel rammer hovedsageligt de pensionister, hvis ægtefæller eller samboer ikke er pensionister, men som modtager andre sociale ydelser. Det vil typisk dreje sig om personer på efterløn, sygedagpenge eller fleksydelse.

Hun får fleksløntilskud fra det offentlige. Men alligevel er hendes samlede indtægt faldet over 10.000 kr. om måneden.

Frank Ivan Hansen gik ned på at arbejde 10 timer om ugen på Danmarks Tekniske Universitet, da de nye regler om stop for modregning kom.

”Men kort efter ændrer politikerne det lovgrundlag, som vi har taget beslutninger ud fra,” kritiserer Frank Ivan Hansen.

Så meget koster det

Beskæftigelsesministeriet har beregnet, at ændringen vil koste de ramte i snit cirka 730 kroner om måneden – efter skat. Ændringen svarer i gennemsnit til omkring 3 % af parrenes samlede personlige indkomster.

Den berørte gruppe består primært af folkepensionister, der er gift eller samlevende med en ikke-pensionist, som modtager andre sociale ydelser. Ændringer rammer ifølge ministeriet i mindre omfang førtids- og seniorpensionister.

Den nye regler vurderes ikke at have betydning for enlige førtids- og seniorpensionister. Det står der i et svar til Folketinget.

Her kan du læse hele svaret

Sådan forklarer ministeren

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen beklager, at det har været nødvendigt at justere de nye regler. Det sker, fordi politikerne ønsker, at pensionsberegningen i Udbetaling Danmark skal foregå automatisk.

”Der har fra politisk side været et klart ønske om at gøre det mere attraktivt for seniorer, der kan og vil, at fortsætte med at arbejde. Derfor har vi lempet modregningsreglerne for arbejdsindkomst for både pensionister og deres partnere, så det bliver mere attraktivt at tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet,” skriver Ane Halsboe-Jørgensen i en mail til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

”Det ændrer den nye definition ikke på. Pensionister, der selv arbejder, eller hvis partner arbejder, vil altså fortsat ikke blive modregnet i deres pensionsydelse.

Ægtefæller til fleksjobbere bliver derfor heller ikke modregnet i deres pension for den arbejdsindkomst, som deres partner modtager i fleksjobbet. Men selve fleksløntilskuddet vil indgå i beregningen af partnerens sociale pension,” skriver Ane Halsboe-Jørgensen.

Sådan stemte Folketinget

Den nye ændring af reglerne vil ifølge Beskæftigelsesministeriet spare det offentlige for nettoudgifter på 40 millioner kr. årligt. Det skyldes, at der skal udbetales mindre i pension.

Folketinget var delt, da lovforslaget blev behandlet i sommer. Regeringen stemme for sammen med Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre og løsgængerne Jon Stephensen og Mike Villa Fonseca.

Imod stemte SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Ved en fejl stemte løsgænger Lars Boje Mathiesen for forslaget.

Se lovforslaget om ændringen

Først publiceret: mandag 11. november 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 13. november 2024 kl. 09:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.