Ældreorganisation: Alle danskerne har ret til et godt pensionistliv
Ros til pensionskommission for at anbefale, at pensionsalderen skal stige langsommere end planlagt. Samtidig er det vigtigt, at ordninger med tidligere pension fastholdes og udbygges som en del af pensionssystemet, lyder det fra Faglige Seniorer.
Senest opdateret: torsdag 22. september 2022
Fremtidens seniorer kan se frem til at tage hul på livet som folkepensionist lidt tidligere, end der ellers var udsigt til.
I hvertfald hvis det står til Pensionskommissionen, der netop har færdiggjort sit arbejde med anbefalinger til fremtidens pensionssystem.
Pensionskommissionen
Pensionskommissionen - hvis rette navn er Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning - havde tidligere beskæftigelsesminister Jørn Neergaard som formand.
Ud over formanden har kommissionen bestået af fire personer med bredt sammensatte kompetencer på pensionsområdet. Det drejer sig om:
- Laila Mortensen, formand i Forsikring & Pension samt adm. direktør i Industriens Pension
- Dorrit Vanglo, adm. direktør LD Fonde
- Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, prof. i økonomi ved Københavns Universitet
- Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Desuden har en følgegruppe med medlemmer fra diverse organisationer løbende givet indspark til kommissionens arbejde. Blandt organisationerne i følgegruppen var Faglige Seniorer
Du kan læse rapporten fra Pensionskommisionen, bilag og faktaark HER
Her foreslår kommisionen at folkepensionsalderen stiger halvt så meget, som det ellers var lagt op, så pensionsalderen i 2045 bliver 70,5 år i stedet for 71 år, og at den i 2100 er 74 år i stedet for 77 år.
Den anbefalede såkaldte indeksering halverer dermed de fremtidige forhøjelser af pensionsalderen og sikrer i følge kommisionen, at alle generationer får den samme andel af livet på pension.
Anbefalingen om at sænke tempoet på den stigende pensionsalder glæder Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer.
“Vi har ønsket at få sat en prop i den stigende folkepensionsalder, hvor der ikke tages hensyn til, om den enkelte fysisk eller mentalt kan holde til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Alle danskere har ret til et godt pensionistliv. Derfor anerkender vi, at Pensionskommissionen lægger op til en langt mere afdæmpet stigning,” siger Ole Ibsen, der er landsformand i Faglige Seniorer.
Samlet pensionssystem
Han er også tilfreds med, at kommissionen lægger op til, at pensionssystemet skal ses som en samlet helhed.
“Alle elementer har betydning: Tidlig Pension, seniorførtidspension og førtidspension er forudsætningen for den officielle folkepension. Derfor skal vi også vurdere, om der skal være flere år på førtidige pensionsordninger, hvis pensionsalderen stiger. Vi skal finde den rette balance, så alle får ret til en værdig tilbagetrækning,” siger Ole Ibsen.
Han peger på, at der med kommisionens arbejde er lagt op til et robust og bæredygtigt pensionssystem, som kan holde mange år i fremtiden.
“Det er helt afgørende, at det også kan sikre de mest sårbare gruppers ret til et godt pensionsliv. Derfor er det godt, at opsparingen til pension skal stige, og at der laves en obligatorisk opsparing gennem ATP for dem, som ikke er omfattet af pensionsopsparingsordninger på deres arbejdsplads. Det skal sikre, at alle får en rimelig økonomisk dækning i deres pensionsliv,” siger Ole Ibsen.
Han opfodrer Folketingets partier til at indgå en bred aftale om danskernes pensionsalder.
Er det OK at pensionsalderen stiger langsommere?
Hvad er din holdning?
Hvad mener du om Pensionskommisionens anbefaling om, at pensionsalderen skal stige langsommere end det oprindeligt var planlagt?
Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Kommission: Fleksibelt pensionsliv og færre tilskud
Pensionskommissionen har fremlagt sine anbefalinger til fremtidens pensionssystem.
Det indebærer blandt andet at lade pensionsalderen stige langsommere end planlagt for at få mere lige pensionsvilkår for yngre og ældre grupper af samfundet.
Læs udvalgte anbefalinger fra Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning her:
Kortere vej til pensionen
Folkepensionsalderen skal ifølge kommissionen stige omkring halvt så meget, som det lige nu er ventet.
Det betyder blandt andet, at pensionsalderen i 2045 skal være 70,5 år i stedet for 71 år, og at den i 2100 skal være 74 år i stedet for 77 år.
I dag er pensionsalderen 67 år.
Fleksibelt pensionsliv
Det skal være muligt at sætte sin pensionstilværelse på pause og tage et arbejde, selv om man er begyndt at få udbetalinger fra sin ratepension.
Det må man ikke i dag. I stedet kan man risikere at skulle betale topskat, fordi man i en periode får både løn og indtægt fra pension. Det vil kommissionen gerne lave om på.
Pensionsopsparing til flere grupper
Der skal også gøres mere for at sikre, at alle danskere sparer op til pension, mener kommissionen.
Det skyldes ifølge kommissionen, at der er "en del erhvervsaktive borgere, som ikke får sparet op til pension".
Derfor anbefaler kommissionen, at der indføres et obligatorisk og "ekstraordinært" ATP-bidrag på 3,3 procent af lønnen for eksempelvis selvstændige og løstansatte.
Udfasning af tilskud til pensionister
Kommissionen anbefaler også at ændre i en række tilskud, som pensionister i dag har gavn af.
Det gælder blandt andet det nedslag til ejendomsværdiskatten samt tilskud til varmeregningen, som pensionister får i dag. Det vil kommissionen have udfaset.
I forhold til boligbeskatningen mener kommissionen, at boligejere over folkepensionsalderen skal være omfattet af samme regler som alle andre. For ændringen ikke går for meget ud over pensionisternes økonomi, skal de kunne få nedslaget i boligskatten som et gebyr- og rentefrit lån med sikkerhed i ejendommen.
Når det kommer til varmetilskuddet mener kommissionen, at det skal gælde for nuværende pensionister, så længe de lever. Men muligheden for at få tillægget skal ophøre for alle nye pensionister fra 2027. Det er klimahensyn, som er baggrund for anbefalingen.
Kilde: Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning og Ritzau
Først publiceret: onsdag 4. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:56