Kræft øger risikoen for at få diabetes
Mennesker med kræft har større risiko for efterfølgende at få diabetes, konstaterer et nyt studie.
Senest opdateret: onsdag 6. juli 2022
Kræft er den hyppigste dødsårsag i Danmark og alene i 2019 blev der stillet mere end 45.000 nye kræftdiagnoser.
Heldigvis viser de nyeste tal, at der er sket en markant stigning i kræftoverlevelsen i Danmark, men det er ikke helt uden senfølger og følgesygdomme.
Som følge af et samarbejde mellem forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen, Rigshospitalet og Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har et nyt studie vist, at kræft er forbundet med en højere risiko for efterfølgende at udvikle diabetes.
“Vores undersøgelse viser, at mennesker som rammes af kræft i enten lungerne, bugspytkirtlen, brystet, hjernen, urinvejene eller livmoderen har en mærkbar forhøjet risiko for efterfølgende at få diabetes,” fortæller lektor Lykke Sylow.
Større chance for at overleve kræft uden diabetes
Studiet viser også, at de personer, som får kræft og efterfølgende diabetes, generelt lever kortere tid end dem, som ikke får diabetes i løbet af deres kræftsygdom.
Samlet set finder studiet en overdødelighed på 21% hos patienter med kræft, som udvikler diabetes efter kræftdiagnosen.
Forskerne har undersøgt et omfattende datasæt bestående af 112 millioner blodprøver fra 1,3 millioner danskere, hvoraf mere end 50.000 af dem fik kræft.
Kilde: Institut for Idræt og Ernæring
Først publiceret: onsdag 6. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 6. juli 2022 kl. 16:18