Har du været udsat for digital-svindel - eller frygter, at det vil ske - kan det være en god ide at oprette en kreditadvarsel.

Lås døren for svindlere: Opret en kreditadvarsel hos cpr

Hvis folk får stjålet deres cpr-nummer eller andre personlige oplysninger, så opfordres de ofte til at sikre sig mod, at der optages lån i deres navn – men det kan andre også gøre forebyggende

Senest opdateret: tirsdag 11. juli 2023

Stadig flere danskere er bekymrede for, at de rammes af svindel via nettet. Op mod 90.000 har nu oprettet en kreditadvarsel i cpr-registret. Det er en halv gang flere end i slutningen af 2020. Da havde knap 60.000 benyttet sig af ordningen.

En kreditadvarsel er en markering i cpr om, at du ønsker at advare mod, at der ydes lån og kredit i dit navn. Banker, kviklånsfirmaer og andre virksomheder kan tjekke registreringerne, inden de yder et lån. Dermed kan svindlere bremses.

Når folk får stjålet deres personnummer eller andre personlige oplysninger, så opfordres de tit til at opsætte en kreditadvarsel.

Men det kan alle andre også gøre. Det er gratis og nemt som en ekstra sikkerhed.

Der er også gener

En kreditadvarsel kan give lidt bøvl, hvis man skal have for eksempel et nyt benzinkort. Så afslår selskabet måske automatisk ansøgningen.

Men det er nemt og gratis selv at fjerne kreditadvarslen igen. Det kan man så gøre lige før, man skal optage et nyt lån, have nyt benzinkort, skifte bank eller lave andre transaktioner.

Hvis du indsætter en kreditadvarsel, kan du orientere din nuværende bank om det, og hvorfor du har gjort det. De kender dig og vil normalt ikke reagere på det.

Det siger eksperten

En kreditadvarsel kan ses som at låse sin dør, når man kører hjemmefra. Det er ikke særligt sandsynligt, at der kommer mistænkelige fremmede forbi og tjekker, om døren er låst. Men vi låser alligevel forebyggende.

Sådan fungerer kreditadvarsel

* Banker, kviklånsfirmaer og andre er ikke forpligtede til at slå op i cpr, om en person har indsat en kreditadvarsel, inden de yder et lån.  Men det er i deres egen interesse at gøre det, fordi de ofte selv skal dække et eventuelt tab.

* Kommuner og andre myndigheder kan også få besked om kreditadvarsler.

* Hvis du ikke kan oprette en kreditadvarsel via nettet, kan du få hjælp hos kommunen til at gøre det.

Opret kreditadvarsel

Du logger ind via borger.dk med NemID eller MitID. Så ledes du gennem processen, og den er ganske enkel.

Her kan du oprette kreditadvarsel

It-ekspert Kristian Rieper-Holm fra firmaet Protech-X har tidligere rådgivet grupper af personer, som har fået stjålet cpr-nummer eller andre oplysninger, for eksempel fordi registre er blevet hacket. Han siger, at folk i den situation risikerer at få tilsendt mails med links, som fører til svindelsider.

”Hvis de kommer til at trykke på dem, så risikerer de at blive franarret flere oplysninger og i værste fald penge. Derfor kan det være en god idé med en kreditadvarsel,” siger Kristian Rieper-Holm.

Forebyg, at andre optager lån i dit navn med en kreditadvarsel – læs HER

De bekymrede

It- eksperten vil ikke umiddelbart anbefale alle og enhver at opsætte en kreditadvarsel. Han har ikke gjort det for sig selv. Han synes, at man skal have været udsat for noget i retning af identitetstyveri, før det er nødvendigt.

”Det er i dag svært for svindlere at oprette lån, hvis de kun har en persons cpr-nummer. Bankerne dækker også tab ved meget svindel, hvis man ikke ligefrem selv har udleveret alle oplysninger. Men hvis man er bekymret, skal man selvfølgelig bare oprette en kreditadvarsel,” siger Kristian Rieper-Holm.

Sådan kan du undgå misbrug af identitets- og kortoplysninger – læs HER

Hvad gør du?

Er det overhovedet nødvendigt at gardere sig mod, at andre opretter lån eller kredit i ens navn?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: tirsdag 20. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 11. juli 2023 kl. 13:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.