Når efterårs- og vintermånederne kommer, bliver altanen for manges vedkommende en vissen og kedelig fornøjelse. Men sådan behøver det ikke være.

Hold liv i altanen: Gør krukker og plantekasser klar til den kolde tid

Med en lille indsats kan du få altanen godt igennem den kolde vinter. Nogle planter holder sig endda grønne og ser hyggelige ud i de mørke måneder.

Senest opdateret: onsdag 21. september 2022

Altankasser og krukker bringer i løbet af sommeren både blomster, urter og grøntsager til byboernes hjem.

Men når efterårs- og vintermånederne kommer, bliver altanen for manges vedkommende en vissen og kedelig fornøjelse.

Sådan behøver det dog langtfra at være, siger havedesigner Nina Ewald, der står bag bogen “Design din altan og tagterrasse”.

“Der findes mange stedsegrønne planter, som er flotte over vinteren. I krukker kan man plante små grantræer, fyrretræer eller tuja,” siger hun og fortsætter:

“Til altankassen kan man vælge krybende benved, som laver nogle yndefulde ranker, eller stauden alunrod, der fås i et utal af nuancer. Det er også en lav plante, så den er ikke så udsat i blæsevejr.”

Hold øje med vinden

Netop vind skal man have i tankerne, når man forbereder altanen til vinteren, siger havebogsforfatter Nanna Teckemeier, der også driver bloggen altanguru.dk.

Hvis man har altankasser, der hænger løst på gelænderet, skal de gerne ned på altangulvet, hvor der er mere læ. Det samme gælder, hvis man har planter, der nemt kan knække.

Og så skal man berede sig på den helt store plantedræber: nedbør.

“Krukkerne skal helst have huller i bunden. Og så skal de op af underskålene og stilles på krukkefødder eller nogle træklodser, så de kan dræne ekstra godt,” siger Nanna Teckemeier og fortsætter:

“En plante, der står og sopper i vand hen over vinteren, har ikke mange chancer for at overleve. Rødderne rådner simpelthen op.”

Bedst med dræn

Også altankasser skal helst have dræn, og så bør man undersøge, om krukkerne er frostsikre. Det er de fleste efterhånden, siger Nina Ewald.

Men har man almindelige lerpotter eller krukker i terrakotta, skal man være varsom. De sprænger nemt, og har de ikke drænhul, bør man tømme dem for jord og stille dem med bunden i vejret i et hjørne på altanen.

Man kan gøre sig disse forberedelser, når det passer i løbet af efteråret, men det skal være før frosten, siger Nanna Teckemeier.

“Når det begynder at blive vådt og surt i vejret, og man selv begynder at skutte sig lidt, så er det ved at være tid,” uddyber hun.

For mange agerer altanen også urtehave. Har man persille og purløg, kan man glæde sig over, at de fint tåler frosten. De visner, men kommer frem igen næste år.

Tåler ikke frost

Anderledes står det til for den populære middelhavsvækst basilikum.

“Den kan man glemme alt om. Den er sart, og overlevelsesmulighederne indendørs er heller ikke gode,” siger Nanna Teckemeier.

Hun råder i stedet til at høste alle bladene og smide planten på komposten.

“Jeg blender bladene med lidt olie og fryser det ned i en isterningebakke. Det bliver sådan nogle små pestoterninger til madlavningen,” forklarer altanguruen.

Sats på hårdføre urter

Vil man holde sin køkkenhave kørende gennem vintermånederne, skal man satse på hårdføre urter som timian, rosmarin og salvie, som man kan høste af året rundt, siger Nina Ewald.

“Rosmarin er dog en smule mere sart end de andre, så den skal beskyttes lidt,” lyder rådet fra havedesigneren.

Man giver urten de bedste forhold, hvis man sætter den i en krukke et sted, hvor der er godt med læ.

 Læg blomsterløg og glæd dig til foråret

* Vil man have noget hyggeligt at se frem til på altanen, kan man lægge blomsterløg.

* Løg som tulipaner, krokusser og vintergækker blomstrer alle i foråret, og det optimale tidspunkt for plantning er i efteråret.

* Løgene klarer fint frost og kræver ingen pasning. Man skal dog sørge for, at jorden kan komme af med overskydende vand, da løgene nemt rådner.

* Man behøver ikke at sætte en hel altankasse eller krukke af, som skal stå bar og kedelig vinteren igennem. Men kan sagtens lægge løgene ind i mellem sine andre planter.

Kilde: havedesigner og forfatter Nina Ewald

Først publiceret: onsdag 21. september 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 21. september 2022 kl. 11:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.