Plant sommerblomster i havekrukker i april. Når risikoen for nattefrost er forsvundet, kan du eventuelt plante blomsterne ud i havejorden.

Sådan planter du bedst sommerblomster i krukker

Plant sommerblomster i havekrukker allerede i april. Læs, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du planter bedst.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Solen skinner, og du længes efter farverige blomster i haven og på terrassen. Blomster kan sagtens overleve mild nattefrost, hvis du planter dem ud i krukker og baljer.

Du kan eventuelt plante sommerblomsterne fra krukkerne og ud i havejorden, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Som tommefingerregel siges det, at det er tilfældet Grundlovsdag, 5. juni.

Sådan planter du sommerblomster i krukker

  • Vælg de rigtige sommerblomster. Blomsterplanterne skal kunne tåle lave temperaturer og mild nattefrost. Vælg for eksempel stedmoderblomster, bellis, forglem-mig-ej eller gyldenlak. Spørg i dit havecenter eller på planteskolen. Sommerblomster købes næsten altid som færdige planter, der allerede blomstrer.
  • Vælg lerkrukker, plastikpotter, zink-baljer eller andre plantepotter. Det er kun nødvendigt med krukker, der kan tåle nattefrost, hvis de står fyldt med jord vinteren igennem. Mild forårsnattefrost ødelægger ikke krukkerne. Plastpotter kan godt tåle frost, mens potter af ler gerne må have skrå sider og hul i bunden, så jorden kan udvide sig og vand løbe fra. Sommerblomster kræver ikke meget jord omkring sig, gå efter et par centimeter.
  • Fyld først potterne med dræn og derefter med almindelig pottejord. Drænet i bunden kan være ituslåede potteskår, leca-kugler, sten fra stranden, kogler eller andet, der kan give overskydende vand plads til at løbe fra, så blomsterne ikke drukner.
  • Plant blomsterne i krukkerne. Plant dem ikke for tæt, men med cirka 5-10 cm afstand, så de har plads til at vokse. Der skal være plads omkring den enkelte blomst, så den kan brede sig.
  • Vand sparsomt de første 2-3 uger. Når jorden er rigtig tør, trænger vand ikke så hurtig ned i jorden. Derfor siger man, at der godt kan gå op til halv time time, før al vandingsvandet er trængt ned i jorden.
  • Brug gødningsvand. Så vokser sommerblomsterne hurtigere. Flydende gødning købes på flaske i større supermarkeder eller på planteskoler. Husk at følge brugsanvisningen på flasken, så gødningsblandingen ikke bliver for koncentreret. Du kan også blande en flydende gødning selv: 1 håndfuld NPK gødning til 1 liter lunkent vand i sodavandsflaske på 1 1/2 liter. Ryst til gødningen er opløst og vand.
  • Beskyt de nye planter mod den kraftige sol de første 2-3 uger, eventuelt med nedstukne grangrene som skygger i kanten af krukken. Du kan også placere krukkerne, hvor solen ikke er så kraftig.
  • Når nattefrosten er helt væk, kan du flytte de samme sommerblomster direkte ud i dine havebede, så de kan brede sig endnu mere. Efter Grundlovsdag 5. juni er du næsten 100 procent sikker på at undgå nattefrosten.
  • Er havejorden tung og klæg, kan du lette den ved at vende op i den og iblande lidt grus i jorden.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: onsdag 1. april 2020
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:55

Emner: