Mums. Pizza. Og for at den skal smage rigtig godt, skal du anvende godt mel og solmodne tomater som fyld.

Pizzaovne går som varmt brød: Disse ting skal du have styr på

Du kan gøre det nemt, eller du kan nørde helt igennem, hvis du springer ud som pizzabager derhjemme.

Senest opdateret: onsdag 21. september 2022

En liflig duft af smeltet ost driver ind over din hæk. Det er naboen, der nu igen står og bager pizzaer ude i haven, og du føler dig med ét kaldet til at gøre det samme.

“Vi ser en stigende interesse for pizzaovne. Især de lidt dyrere modeller er et hit,” siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev.

Men der er en række ting, du bør have for øje, når du springer ud som selvgjort pizzakok.

1. Brænde eller gas

Stil dig selv spørgsmålet: Skal det være nemt, eller går jeg “all in”?

Bestemmer du dig for det første, skal du gå efter en pizzaovn, der kører på gas.

Det anbefaler Thomas Sørensen, der er e-handelschef hos netbutikken Homeshop.dk, som blandt andet sælger pizzaovne.

“Der er mange, der mener, at en brændefyret stenovn er det eneste rigtige, men tit ender folk med at købe en gasovn, fordi den varmer hurtigt op. Den er klar på fem minutter, og du slipper for at tænde op i et bål,” fortæller han.

Hvis du holder fast i at investere i en model, der varmes op med brænde, skal du have god tid. For den kræver et par timer, før den er ordentligt varm.

“Det er mere et dagsprojekt end et aftensmadsprojekt,” siger Thomas Sørensen.

Kan du ikke vælge mellem gas og brænde, findes der også såkaldte hybridovne, der kan begge dele.

2. Øv dig

Lad være med at invitere gæster til pizza, før du har lært din nye ovn at kende.

“Den kan måske nå op på 600 grader, og det skal man lige lære at styre,” lyder det fra Thomas Sørensen.

Derfor bliver de første pizzaer langtfra perfekte.

“Øv dig lige med familien, så det kun er dem, der håner dig, når det går galt,” siger han.

3. Få styr på spaderne

Ingen ovn uden udstyr. Og ifølge pizzakok og restauratør Sune Rothenberg Lind er noget af det vigtigste at anskaffe sig to pizzaspader – én til at sætte pizzaen ind i ovnen og én til at tage den ud med.

Bruger du den samme, vil rester fra den rå dej brænde fast på spaden, og det gør den ekstra svær at gøre ren bagefter.

“Der er en ind-spade og en ud-spade. Det er en aha-oplevelse for mange,” siger Sune Rothenberg Lind.

Husk også at drysse spaden med mel, inden du sætter pizzaen ind i ovnen. På den måde klistrer dejen ikke fast.

4.Mindre fyld, mere smag

For at lave en pizza, der smager godt, er det ikke nok at have en pizzaovn.

“Det er svært at fremtrylle en fantastisk pizza med pizzatopping fra supermarkedet eller frossen kebab,” siger Sune Rothenberg Lind.

Han anbefaler, at du sparer på fyldet og i stedet udvælger få gode råvarer.

“Start med det basale. Køb noget godt mel og nogle solmodne tomater,” siger han.

Lad dejen hæve og slip for overmætheden

* Bliver du overmæt og meget tørstig efter at have spist pizza, skyldes det med al sandsynlighed, at dejen ikke har hævet længe nok.

* Læs grundigt på pakken på melet, og følg den anbefalede hævetid.

* For at få det bedste resultat bør dejen stå på køl i minimum otte timer.

* Hvis dejen har fået lov til at gære, som den skal, bliver den let og luftig, og du kan sagtens spise en hel pizza uden at blive oppustet og tør i halsen.

Kilde: pizzakok og restauratør Sune Rothenberg Lind.

Først publiceret: onsdag 21. september 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 21. september 2022 kl. 10:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

og