Der bliver ingen mulighed for at træde ud af efterløns-ordningen med en skattefri udbetaling. Heller ikke selvom ordningen forringes, når retten til seniorjob fjernes.

Trods forringelser: Ikke en ny omgang skattefri udbetaling for at forlade efterløns-ordning

Regeringen forringer efterlønnen ved at afskaffe seniorjob, men vil ikke kompensere med skattefri udbetaling af efterlønsbidraget. Trygheden udhules for 250.000 i efterlønsordningen.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Regeringen vil fjerne retten til et seniorjob for de over 250.000 danskere, der betaler til efterlønsordningen. Det møder kras kritik fra a-kassechefer fra FOA, 3F og Dansk Metal, skriver Fagbladet 3F.

“Det er et helt vildt tilbageslag og kan være det sidste søm i ligkisten på efterlønsordningen. Trygheden bliver smadret,” siger a-kassechef i Dansk Metal John Larsen.

Seniorjobordningens fremtid

Den nye regering lægger op til at nedlægge seniorjobordningen.

Hvornår det eventuelt kan komme til at ske, og hvilke årgange der eventuelt vil være omfattet, er endnu uvist, da det endnu ikke er besluttet og først skal forhandles politisk og vedtages i Folketinget.

Faglige Seniorers nyhedsbrev vil følge den politiske behandling og skrive, når der er nyt om seniorjobordningen.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet gratis på www.fagligsenior.dk/nyhedsbrev

Seniorjobordningen hører sammen med efterlønsordningen og giver mulighed for at få et job i kommunen til overenskomstløn, hvis man har opbrugt sin ret til dagpenge tæt på efterlønsalderen.

Men selvom efterlønnen bliver forringet ved at afskaffe seniorjob, vil regeringen ikke lade dem, der betaler til efterlønnen, forlade ordningen skattefrit med de penge, de selv har indbetalt.

“Det er ikke i orden. Det er faktisk snyd,” mener Eva Obdrup, som er forretningsfører for 3F’s a-kasse og samtidig formand for a-kassernes brancheorganisation, Danske A-kasser.

Ikke en ny omgang skattefri udbetaling

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger, at regeringen ikke har planer om igen at give mulighed for at træde ud af ordningen med en skattefri udbetaling af efterlønspengene. Heller ikke selvom efterlønsordningen bliver forringet.

Det er ellers sket tre gange siden 2012, at danskerne har kunnet få deres efterlønspenge skattefrit.

Første gang i 2012, da efterlønnen fik et ordentligt hug. Blandt andet skulle efterlønsperioden gradvist sættes ned fra fem til tre år, og efterlønsalderen stige.

Anden gang i 2018. Her var formålet mere overordnet at få danskerne til at arbejde længere.

Tredje gang i 2022 på grund af Arne-pension.

Det er ikke rimeligt

“Selvom muligheden har været der tre gange før, så har 250.000 danskere valgt trygheden ved at blive i ordningen. Nu vil man forringe den tryghed og værdi, som ordningen har for folk. Uden at åbne for skattefri udbetaling. Det er ikke rimeligt,” siger Eva Obdrup.

Hun håber, at det lykkes at bevare seniorjob-ordningen, som er koblet sammen med efterlønsordningen.

Læs om seniorjob i Seniorhåndbogen HER

Hvad mener du?

Er det OK, at regeringen vil fjerne muligheden for seniorjob i efterløndordningen – uden at give mulighed for, at man kan træde ud af ordningen og få sine indbetalinger udbetalt skattefrit?

Din holdning er velkommen på Falige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 18. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.