Corona-restriktioner på plejehjem er ophævet, og nu vurderer Sundhedsstyrelsen, at sygdommen ikke er nogen "alment farlig sygdom".

Farvel til corona som en sygdoms-trussel mod samfundet

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der ikke længere er grundlag for at kategorisere covid-19 som en alment farlig sygdom i Danmark.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Tre år efter at vi tog mundbind på, hostede i ærmerne og endnu ikke havde nogen vacciner mod corona, vurderes den tidligere så frygtede sygdom ikke længere at udgøre nogen trussel mod samfundet.

Sådan lyder det nu fra Sundhedsstyrelsen, der vurderer, at der ikke længere er grundlag for at kategorisere covid-19 som en alment farlig sygdom i Danmark.

Sygdommen er her fortsat

”Det er meget glædeligt, at covid-19 ikke længere opfylder kriterierne for at være alment farlig, for det afspejler, at sygdommen ikke længere udgør en væsentlig trussel mod samfundet”, siger  Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Alment farlige sygdomme

Alment farlige sygdomme er de sygdomme, hvor epidemiloven giver mulighed for særlige foranstaltninger i form af eksempelvis påbud om isolation eller udvidet adgang til at dele personoplysninger mellem myndigheder.

Den nye epidemilov, der blev vedtaget i februar 2021, indeholder en definition af, hvornår en sygdom anses for alment farlig.

Sundhedsstyrelsen vurderede dengang, at covid-19 under de daværende forhold var omfattet af definitionen.

Ændringen i covid-19’s status som alment farlig sygdom forventes at træde i kraft omkring 1. april 2023.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Han tilføjer dog, at det er vigtigt at huske, at sygdommen stadig er blandt os, og der vil fortsat være behov for at forebygge covid-19.

“Det vil fremover ske på linje med andre smitsomme sygdomme, som for eksempel influenza,” siger Søren Brostrøm.

Færre alvorligt syge

Den nye vurdering skyldes, at omfanget af alvorlig covid-19 sygdom er faldet betragteligt i forhold til tidligere i pandemien, og at der er kommet betydeligt bedre redskaber til at forebygge sygdom og død, blandt andet vacciner og nye lægemidler, der er opdateret med de seneste varianter, og som kan mindske risikoen for alvorlige forløb.

”Selve sygdommen har ændret karakter med omikron-varianterne, men de er stadig meget smitsomme og kan give mange sygdomstilfælde. Det har derfor særlig stor betydning for vores vurdering, at vi i Danmark har en tårnhøj vaccinationstilslutning”, understreger direktør Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen vil fortsat følge udviklingen i covid-19 tæt, især i forhold til effekten af vacciner og om nye varianter medfører mere alvorlig sygdom.

Det siger loven

Ved en alment farlig sygdom forstås i følge loven en smitsom sygdom, der er særligt smitsom, har høj dødelighed eller kan give alvorlige eller varige skader, og som kan
1) medføre behandling, sygefravær eller rehabiliteringsforløb af langvarig karakter,
2) få så stor udbredelse, at sygdommen bliver en væsentlig trussel mod folkesundheden, eller
3) give en særlig stor sygdomsbyrde, fordi der ikke findes effektiv forebyggelse eller behandling.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Er det OK at “nedgradere” corona som en sygdom, der ikke længere er “alment farlig”?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: torsdag 2. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.