Helvedesild er et smertefuldt udslæt, der skyldes skoldkoppevirus

Er du i risiko for helvedesild?

Når du er over 50, har du øget risiko for at få den frygtede sygdom helvedesild. Se symptomer og hvordan du kan forebygge.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Måske har du allerede hørt om helvedesild – en smertefuld og ubehagelig hudlidelse, der rammer op til hver 4. dansker.

Helvedesild opstår på grund af en reaktivering af virusset, der tidligere har forårsaget skoldkopper, og giver væskende udslæt, rødme, kløe og smerter i huden.

Men vidste du, at nogle har større risiko for at få sygdommen end andre? Hvis du er over 50 år og har haft skoldkopper, er du blandt de danskere der oftest rammes.

Når vi bliver ældre, eller hvis immunforsvaret er svækket, kan virus pludselig begynde at formere sig og vandre langs nerven ud mod huden igen.

Cheflæge Dr. Med. Carsten Schade Larsen fra Danske Lægeres Vaccinations Service forklare i denne video om risiko og symptomer på helvedesild. Hvad det er, hvordan man udvikler det, og hvordan du kan reducere din risiko.:

Hvad er symptomerne på helvedesild?

Udbruddet kan komme overalt på kroppen eller i ansigtet, men altid ensidigt, det vil sige kun i enten højre eller venstre side

Sygdommen starter ofte med hovedpine, utilpashed, ofte feber og svien og smerter i huden.

Der kan også være smerter, som sidder dybt inde i kroppen. I løbet af få dage kommer der et udslæt med rødme og blærer i området. Herefter dannes sårskorper.

Et udbrud af helvedesild varer cirka 1 uge.

Men sygdommen kan give nervesmerter, der kan vare måneder eller år, og som er svære at behandle. I nogle tilfælde kan helvedesild give synstab, ansigtslammelse og i sjældne tilfælde hjernebetændelse.

Du kan desværre få sygdommen det mere end én gang.

Kan man blive vaccineret helvedesild?

Der findes en vaccine mod helvedesild. Den er forholdsvis ny, så derfor er den ikke så kendt. Vaccinen hedder Shingrix, og den giver op mod 90 procent i beskyttelse mod helvedesild og langvarige nervesmerter.

Du skal vaccineres 2 gange med 2-6 måneders mellemrum. Vaccinen beskytter i 10 år.

Du kan blandt andet få vaccinen hos Danske Lægers Vaccinations Service og hos din egen læge.

Læs mere om vaccinen her

Først publiceret: mandag 13. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.