Pas på når du hæver i banken: Pensionist skal betale skat to gange
Jagten på sorte penge og kampen mod hvidvask kan få bivirkninger for pensionister og andre, som henter kontanter i banken og måske først bruger dem senere. Statsautoriseret revisor advarer om stramninger.
Senest opdateret: torsdag 3. august 2023
En pensioneret plejeassistent er kommet i klemme. Skattestyrelsen har pålagt hende, at hun skal betale skat af flere mindre beløb, som hun har hævet på sin indlånskonto i banken.
Hun har løbende sparet lidt op af sin løn. Det er altså allerede beskattede penge, som hun nu igen skal betale skat af.
Årsagen er, at der er gået nogle dage, fra hun hævede beløbet, og indtil hun brugte dem. Derved har Skattestyrelsen fået mistanke om, at der er tale om sorte penge eller hvidvask.
6 om kontanter
1. Med et stort kontantbeløb i tasken eller dit hjem risikerer du indbrud eller røveri.
2. Der findes mange alternativer til kontanter.
3. Undersøg hvor meget din indboforsikring dækker ved tyveri og lignende, ofte er kontanter kun begrænset dækket.
4. Hvis du overvejer at lægge et større kontantbeløb i din bankboks, så skal du huske at undersøge, om det er ok.
5. Banker er forpligtede til at overvåge transaktioner. Du kan derfor opleve, at banken kontakter dig med spørgsmål, når du hæver kontanter. Hvidvaskloven forpligter også banker til at indberette mistænkelige transaktioner til myndighederne
6. Hvis du rejser over den danske grænse, må du maksimalt medbringe et beløb, der svarer til 75.000 kr. – uanset hvilken valuta der er tale om.
Kilde: Jyske Bank
”Men det er der overhovedet ikke,” garanterer statsautoriseret revisor Inge Nilsson, der nu fører sag for pensionisten.
Sådan gik det galt
Skattemyndighederne har forstærket indsatsen mod sorte penge og hvidvask af penge. Der sker mange kontroller af personer, som for eksempel hæver eller får sat kontanter ind på deres konto.
Det er sådan et tjek, som pensionisten havnede i. Nogle af beløbene ligger seks år tilbage i tiden, og nu har Skattestyrelsen hævet hendes indkomst for flere år.
”Med renter og omkostninger løber det op. Hun har ingen chance for at betale,” fortæller Inge Nilsson.
Anden sag
Inge Nilsson har også haft en anden sag, hvor en mand hævede et beløb på sin konto. Han brugte nogle af pengene og gav andre til sin samlever – som satte beløbet ind på sin bankkonto. Her dømte Skattestyrelsen også ekstra skattebetaling.
”Skattemyndighederne går meget op i, om de kan følge kontanternes spor. Hvis folk har penge liggende hjemme i nogle dage eller længere tid, så mener Skattestyrelsen, at de ikke kan følge sporet,” forklarer Inge Nilsson.
Hun siger, at det i nogle tilfælde også kan være korrekt, at sporet forsvinder. Men så kan skattemyndighederne regne på, hvor stort privatforbrug borgeren har haft og derved kontrollere, at det ikke handler om sorte penge.
Hævninger til indkøb
Inge Nilsson ved, at nogle pensionister hæver penge, som de så giver til familie og venner, som køber ind for dem. Hun siger, at det bestemt ikke er ulovligt.
”Men hvis de har hævet for mange og sætter dem ind igen, så er der fare for, at skattemyndighederne siger, de har snydt,” advarer hun.
Gå efter de store
Inge Nilsson siger, at der cirkulerer mange kontanter i samfundet, og hun er sikker på, at Skattestyrelsen har ret i, at der findes tilfælde, hvor der fuskes. Men så handler det som regel om større beløb.
”Men det kan blive for småt, når der slås ned på pensionister, som har hævet få tusinde kroner, og som kan forklare, hvad de har gjort,” siger Inge Nilsson.
Skattestyrelsen oplyser, at de ingen mulighed har for at kommentere den aktuelle sag.
Fakta: Kontanter stadig OK – med begrænsninger
- Butikker og andre betalingsmodtagere har som udgangspunkt pligt til at modtage kontant betaling i tidsrummet fra klokken 06.00 til klokken 22.00.
- Pligten til at modtage kontanter gælder ikke ved fjernsalg, som for eksempel salg via webshops og andre former for salg over internettet og salg via telefonen.
- Kontantreglen gælder heller ikke ved betalinger i ubemandede selvbetjeningsmiljøer som fx ubemandede benzinstationer.
- Erhvervsdrivende må højest modtage 19.999 kroner i kontanter for hvert salg. Den grænse har betydning hos blandt andre bilforhandlere, møbelhuse og hos sælgere af hårde hvidevarer, tv- og lydprodukter og computere. Grænsen kan ikke omgås ved at dele betalingen op i rater.
- Erhvervsdrivende løber en risiko, hvis de betaler en regning på over 8.000 kroner kontant, og de skal indberette det til Skattestyrelsen.
Kilder: Forbrugerombudsmanden, Jyske Bank og Skattestyrelsen.
Hæver du kontanter i banken?
Hvad mener du?
Har indsatsen mod hvidvask taget overhånd, så det rammer uskyldige småsparere? Eller er det en omkostning, vi alle må leve med?
Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: tirsdag 28. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:51