Med Hjernesund-testen får du mulighed for at finde ud af, hvor du selv skal sætte ind for at holde din hjerne sund og nedsætte risikoen for demens. Foto: Screendump fra plakat/Alzheimerforeningen.

Er du hjernesund? Tag testen her og forebyg demens

DR-journalist mistede far til demens. Ny test fortæller dig, hvordan du holder din hjerne sund og forebygger potentielle demenssygdomme.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Med en ny såkaldt hjernesund-test ønsker Alzheimerforeningen at klæde danskerne på med viden om, hvad de hver især kan gøre for at forebygge demens – og potentialet er virkelig stort, viser international forskning på området.

DR-journalist mistede far: En sygdom jeg frygter

Selvom der er blevet forsket i forebyggelse af demens i flere år, er det nyt for mange danskere, at man selv kan gøre noget for at nedsætte sin risiko for at udvikle demens.

Faktisk viser en Megafon-måling foretaget for Alzheimerforeningen, at næsten halvdelen af danskerne er i tvivl om, at man kan gøre noget for at forebygge demens.

DR-journalist Kasper Friche har selv har haft en far med demens og har beskrevet det i en række dokumentarfilm på DR "Er du der, far?", "Hva’ nu, mor?" og "Farvel far". Filmene kan ses HER.

Kasper Friche er meget opmærksom på at holde sin hjerne sund:

"Efter at have haft demens så tæt inde på livet, er det en sygdom, jeg frygter mere end noget andet."

"Min far levede med meget stress i mange år, og det er også et sted, jeg selv har været. Og det er klart, at hvis man overbelaster kroppen og sin ”computer” på den måde, så har det også konsekvenser. Derfor tænker jeg meget på at stoppe op og trække vejret ind imellem - lave noget aktivt med mine unger og passe på min hjerne," fortæller han.

Demens er blandt de mest alvorlige og ødelæggende sygdomme i vores samfund. Faktisk er demens den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark.

Den gode nyhed er, at omfattende forskning viser, at mere end en tredjedel af demenstilfælde kan forebygges ved enkle livstilsændringer.

Og med den nye Hjernesund-test, som gratis kan tages på www.hjernesundtesten.dk, får man mulighed for at finde ud af, hvor man selv skal sætte ind for at holde sin hjerne sund og nedsætte risikoen for demens.

“I testen bliver du spurgt ind til en række oplysninger og vaner, og ud fra dine svar får du lavet en personlig profil, der fortæller dig, hvor du allerede gør det godt, og hvor du kan sætte ind og forbedre din hjernes sundhed.”

“Hvis der er områder, du gerne vil arbejde med at forbedre, kan du skrive dig op til at få tips og inspiration inden for hvert enkelt område,” fortæller Maria Fisker Ringgaard, der er projektleder i Alzheimerforeningen.

Stærkt fundament

Bag rådene, man modtager, står nogle af landets skarpeste hjerner inden for hvert af de faktorer, der spiller ind på vores risiko for at udvikle demens, og som vi kan gøre noget for at ændre på.

Det drejer sig om: fysisk aktivitet, kost, rygning, alkohol, mental stimulation, depression, forhøjet blodtryk, svær overvægt, diabetes, forhøjet kolesterol, hjertesygdom og nyresygdom.

“Nogle af de faktorer, der har en betydning for risikoen for at udvikle demens, kender folk sikkert fra anden forebyggelse. For eksempel spiller kost, fysisk aktivitet og vores forhold til alkohol og rygning ind. Men når det kommer til at holde hjernen sund, har det eksempelvis også en stor betydning at lære nye ting, være social og gøre de ting, der giver én livskvalitet, fortæller hjerneforsker og læge ved Københavns Universitet, Ellen Garde, der er en del af ekspertfølgegruppen bag testen.

Bag Hjernesund-testen står Alzheimerforeningen i samarbejde med Nationalt Videnscenter for demens, Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium og en lang række sundhedseksperter.

Projektet er finansieret af Sygeforsikringen “danmark” og Lundbeckfonden.

Gratis råd om at holde hjernen sund

Faglige Seniorer samarbejder med Alzheimerforeningen, der er en uafhængig patientforening og medlemsorganisation.

Alzheimerforeningen har til formål at sikre bedre vilkår for mennesker med demens og deres pårørende samt arbejde for behandling, bekæmpelse og forebyggelse af demens.

Alzheimerforeningen er finansieret af medlemskroner, donationer og fondsmidler og arbejder blandt andet med rådgivning, aktivitetstilbud, oplysning, forskning, sundhedspolitik.

Alzheimerforeningen er sammen med blandt andet Faglige Seniorer med i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

Læs mere på Alzheimerforeningens hjemmeside.

Om Hjernesund-testen

* Udviklet på Maastricht University i Holland

* Bygger på det internationalt anerkendte LIBRA-indeks (LIfestyle for BRAin Health), som består af demensrisikofaktorer, der kan påvirkes ved livsstilsinterventioner og forebyggelsesstrategier

* Henvender sig til alle, der ønsker at holde deres hjerne sund og nedsætte risikoen for demens

* Videnskabeligt valideret af en ekspertfølgegruppe bestående af hjerneforsker og læge ved Københavns Universitet, Ellen Garde, professor ved Nationalt Videnscenter for Demens, Steen Hasselbalch, samt neuropsykologisk fagkonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens, Kasper Jørgensen i samarbejde med Forebyggelseslaboratoriet og med input fra en lang række fageksperter inden for de forskellige risikofaktorer.

* Der arbejdes i Holland pt med at verificere tre nye LIBRA-faktorer; social kontakt, søvn og høretab, som forventes at blive indarbejdet i Hjernesund-testen i løbet af 2023.

Først publiceret: tirsdag 25. april 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.