Det røde flag betyder, at badning kan være livsfarligt, og at det oftest frarådes på grund af store bølger eller farlig strøm. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Lær at spotte strandens største farer

Revlehuller og fralandsvind er strandens største farer. Få styr på, hvordan du opdager et revlehul, og hvordan du undgår at drive ud.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

En dag på stranden er for de fleste en dejlig begivenhed, men de danske kyster kan nogle gange vise sig fra en grum side.

Derfor er det godt at vide, hvor der kan opstå farlige situationer – og vigtigst af alt, hvordan du spotter dem.

1) Revlehuller

Ifølge kystlivredningschef Anders Myrhøj fra TrygFondens Kystlivredning tager revlehuller de fleste menneskeliv på verdensplan.

“Heldigvis har vi relativt rolige strande herhjemme sammenlignet med andre steder, og så er vi også relativt dygtige omkring vand,” fortæller han.

Et revlehul – eller hestehuller som det også kaldes – er et hul i en sandbanke ud for kysten, hvor der kan dannes en kraftig udadgående strøm, som kan trække dig til havs.

“Den grundlæggende fejl, som badegæster laver ved disse typer ulykker, er, at de ikke er klar over, hvad de er på vej ud i,” siger Anders Myrhøj.

Og det gælder både i forhold til, hvordan et revlehul fungerer, og hvordan man kommer ud af revlehullet igen.

Bliver du fanget i strømmen fra et revlehul, skal du ifølge Anders Myrhøj forholde dig roligt og lade dig tage med ud af strømmen. Når strømmen tager af, og du har overskud, så svøm langs med stranden og hen til der, hvor bølgerne bryder på vandet. Her kan du svømme ind mod stranden igen.

Kystlivredningschefen peger på, at det kan være vanskeligt at spotte et revlehul.

“Du skal kigge efter, hvor bølgerne ikke bryder, og hvor vandet er mest roligt. Du kan måske også se sand eller tang blive trukket med ud,” fortæller Anders Myrhøj.

“Vandet omkring revlehullet kan virke inviterende for nogle badegæster, fordi det jo er væk fra bølgernes skum. Men bagsiden er, at der er dybere, fordi det er her, at vandet samler sig og trækker ud igen.”

2) Fralandsvind

De seneste år er fralandsvind krævet mere opmærksomhed hos livreddere, fortæller Anders Myrhøj.

Og det er især på grund af paddleboard-dillen, som flere strandgæster er hoppet med på.

“Flere bliver overrasket af fralandsvind, fordi vandet i sig selv kan se roligt og indbydende ud.”

“Men hvis vinden peger ud mod havet, kan du drive langt ud, hvis du er på et paddleboard eller anden form for flydende genstand.”

Du kan blandt andet holde øje med livreddernes flag for at finde ud af, hvilken vej vinden blæser, inden du puster badedyret op eller griber dit paddleboard og hopper i bølgerne.

Det røde flag betyder, at badning kan være livsfarligt, og at det frarådes som oftest på grund af store bølger eller farlig strøm.

Det gule betyder, du skal være særligt opmærksom. Eksempelvis på grund af bølger, strøm, fralandsvind, brandmænd eller andre lokale forhold.

Det rød-gule flag betyder, at livredderposten er åben, og at du skal udvise almindelig opmærksomhed, når du bader.

De fem baderåd

* Lær at svømme. Hvis du ikke kan, så find et sted, hvor du kan bunde, og der er roligt.

* Gå aldrig alene i vandet. Er I flere, kan I holde øje med hinanden.

* Læs vinden og vandet. Tjek dybde, strømforhold og vindens retning.

* Lær stranden at kende. Bliver der hurtigt dybt? Er der fare for brandmænd? Påvirker tætliggende moler eller høfder strømmen?

* Slip ikke børnene af syne. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger.

Kilde: respektforvand.dk.

Først publiceret: mandag 3. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.