
Superfood: Derfor bør du spise (mere) tang
Tang er ikke bare noget, som ligger på stranden og lugter fælt, men en vigtig spise med et stort sundhedspotentiale.
Senest opdateret: torsdag 4. maj 2023
Spiser du tang? Hvis ikke, er det bare med at komme i gang.
For sammensætningen af de forskellige næringsstoffer i tang gør det til noget nær idealet for menneskeføde, skriver professor Ole G. Mouritsen på videnskab.dk.
Selvom tang kun indeholder 2-5 % fedtstof, er det interessante, at der er en overvægt af essentielle fedtsyrer, herisær omega-3 og omega-6 fedtsyrerne.
Den vestlige kost indeholder for meget mættet fedtstof og for lidt af de essentielle fedtsyrer, som vores krop ikke eller kun i meget begrænset omfang selv kan producere.
Ubalancen fører til sygdomme
Hvis der er en ubalance mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer, kan det være medvirkende til mange af de livsstilssygdomme, som vi plages af, især hjerte-karsygdomme, fedme, diabetes 2 og kræft.
Vi spiser nemlig typisk mindst ti gange for meget omega-6 i forhold til omega-3.
Omega-6 får vi især fra planteføde som sojabønner og forskellige planteolier, f.eks. fra majs og solsikke. Omega-3 kommer især fra havet, altså fisk, skaldyr og alger.
Det interessante er, at også for fisk er omega-3 fedtstofferne essentielle fedtsyrer. Fiskene kan heller ikke selv producere dem.
De må også tage dem fra deres kost, dvs. længere nede fra i fødenetværket, hvor vi møder algerne. Det er alger og dermed også tang, som er hovedkilden til de essentielle omega-3 fedtsyrer, som vi bedst kender fra fiskeolie som kosttilskud.
Mere om tangs fordele
- Indholdet af jod kan være meget højt i brune tangarter, især bladtang. Jod er vigtig for skjoldbruskkirtlens hormonale funktion.
- Tang har et stort indhold af vigtige mineraler (f.eks. jern, calcium, phosfor, magnesium), typisk i mængder, der er ti gange større end hos planter, f.eks. mere jern end i spinat og mere calcium end i mælk.
- Tang er desuden en fantastisk proteinfabrik, f.eks. kan tangarten porphyra årligt producere meget mere protein end sojabønner og kødkvæg.
- Tang er også rig på vigtige vitaminer (A, B, C, E). Porphyra indeholder f.eks. ti gange så meget A-vitamin som spinat og fire gange så meget C-vitamin.
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Først publiceret: torsdag 4. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 4. maj 2023 kl. 16:14