Indholdet af forskellige stoffer varierer meget fra tangart til tangart, og desuden afhænger mængden af stofferne af voksested, årstid og opbevaringsforhold efter høst.

Superfood: Derfor bør du spise (mere) tang

Tang er ikke bare noget, som ligger på stranden og lugter fælt, men en vigtig spise med et stort sundhedspotentiale.

Senest opdateret: torsdag 4. maj 2023

Spiser du tang? Hvis ikke, er det bare med at komme i gang.

For sammensætningen af de forskellige næringsstoffer i tang gør det til noget nær idealet for menneskeføde, skriver professor Ole G. Mouritsen på videnskab.dk.

Selvom tang kun indeholder 2-5 % fedtstof, er det interessante, at der er en overvægt af essentielle fedtsyrer, herisær omega-3 og omega-6 fedtsyrerne.

Den vestlige kost indeholder for meget mættet fedtstof og for lidt af de essentielle fedtsyrer, som vores krop ikke eller kun i meget begrænset omfang selv kan producere.

Ubalancen fører til sygdomme

Hvis der er en ubalance mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer, kan det være medvirkende til mange af de livsstilssygdomme, som vi plages af, især hjerte-karsygdomme, fedme, diabetes 2 og kræft.

Vi spiser nemlig typisk mindst ti gange for meget omega-6 i forhold til omega-3.

Omega-6 får vi især fra planteføde som sojabønner og forskellige planteolier, f.eks. fra majs og solsikke. Omega-3 kommer især fra havet, altså fisk, skaldyr og alger.

Det interessante er, at også for fisk er omega-3 fedtstofferne essentielle fedtsyrer. Fiskene kan heller ikke selv producere dem.

De må også tage dem fra deres kost, dvs. længere nede fra i fødenetværket, hvor vi møder algerne. Det er alger og dermed også tang, som er hovedkilden til de essentielle omega-3 fedtsyrer, som vi bedst kender fra fiskeolie som kosttilskud.

Mere om tangs fordele

  • Indholdet af jod kan være meget højt i brune tangarter, især bladtang. Jod er vigtig for skjoldbruskkirtlens hormonale funktion.
  • Tang har et stort indhold af vigtige mineraler (f.eks. jern, calcium, phosfor, magnesium), typisk i mængder, der er ti gange større end hos planter, f.eks. mere jern end i spinat og mere calcium end i mælk.
  • Tang er desuden en fantastisk proteinfabrik, f.eks. kan tangarten porphyra årligt producere meget mere protein end sojabønner og kødkvæg.
  • Tang er også rig på vigtige vitaminer (A, B, C, E). Porphyra indeholder f.eks. ti gange så meget A-vitamin som spinat og fire gange så meget C-vitamin.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: torsdag 4. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 4. maj 2023 kl. 16:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.