Spiser man, som de gør i landene langs Middelhavet, kan man ifølge et britisk studie sænke risikoen for at blive dement.

Undersøgelse viser: Denne kost kan påvirke risikoen for demens

Det kan være en god idé at tage et kig på dine kostvaner, hvis du gerne vil minimere risikoen for at udvikle demens.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Mange ved allerede godt, at det man putter i munden også har en betydning for ens helbred.

En sund kost er derfor at foretrække, hvis vi gerne vil leve et langt og godt liv – uden demens.

Et britisk studie med data fra 60.000 mennesker viser nu, at man kan reducere risikoen for at udvikle demens, hvis man spiser traditionel middelhavskost. Det skriver Berlingske.

Derudover kan en plantebaseret kost have en beskyttende effekt mod demens, og det uanset om man genetisk kan være disponeret for at udvikle sygdommen.

Hvad er middelhavskost?

Middelhavskost eller middelhavsdiæt er en kostplan, der traditionelt er fulgt i landene omkring Middelhavet, herunder Grækenland, Italien, Spanien og dele af Nordafrika og Mellemøsten.

Kostplanen er rig på frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø, fisk og skaldyr, og inkluderer også moderat indtag af mejeriprodukter og rødt kød.

Olivenolie er en vigtig del af denne kostplan, og den bruges ofte i stedet for andre fedtstoffer.

Den traditionelle middelhavskost er kendt for at have en positiv indvirkning på sundheden og kan hjælpe med at reducere risikoen for hjertesygdomme, kræft og andre kroniske sygdomme.

Først publiceret: torsdag 16. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.