10 gode råd om bærbuske

Bærbuske som ribs, solbær, stikkelsbær, hindbær og brombær kan forsøde din tilværelse. Læs, om de skal vandes og gødes, hvornår de skal beskæres, og hvordan du undgår, at bærbuskene får sygdomme.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Bærbuske kan forsyne dig med store mængder af bær henover sommeren. Men husk beskæring af bærbuske og hold øje med sygdomme.

Her får du 10 gode råd til at få succes med dine bærbuske.

1. Plant om foråret

Bærbuske kan plantes i foråret og efteråret, uanset om de er købt i potter eller ej.

2. Elsker sol

Bærbuskene elsker fuld sol, dog tåler ribs, solbær, stikkelsbær og brombær lettere skygge.

3. Sørg for vand

Sørg for, at bærbuske får vand i tørkeperioder. Især på det tidspunkt, hvor bærrene vokser og skal modne. Hvis buskene ikke får vand, bliver bærrene meget små.

4. Skadedyr sjældent et problem

Sygdomme og skadedyr behøver ikke at være noget problem, når der dyrkes bærbuske. Men køb resistente og sunde planter i stedet for at bekæmpe diverse skadevoldere.

5. Vælg disse sorter

Undgå sygdom i buskene ved at vælge disse bærsorter: Ribs (Jonkheer van Tetz), solbær (Titania), stikkelsbær Hinnomäki (gule bær), brombær (Armenisk eller Thornfree – uden torne), hindbær (Glen Prosen og Autumn Bliss – den sidste giver bær i perioden august-november).

6. Beskæring

Du kan beskære bærbuske som hindbær, brombær, ribs, solbær og stikkelsbær to gange om året.

I det tidlige forår kan du lave en foryngelsesbeskæring, hvor du tynder ud i grenene.  I sensommeren eller efteråret kan du lave en tilbagebeskæring efter plukning.

Skær skuddene helt ned på hindbær- og brombærbuske. Ved ribs, solbær og stikkelsbær fjernes de ældste skud i forbindelse med plukningen. På denne måde bliver der udtyndet, og der kommer lys og luft imellem skuddene.

7. Gødning

Bærbuske bruger meget af jordens gødningsstoffer. Så giv buskene en grundgødning med ca. 20 gram NPK-gødning pr. plante i april og juni, eller drys et tykt lag kompost omkring de enkelte planter.

8. Sørg for lys

Sørg for at beskære bærbuskene godt, så der kommer lys og luft mellem grenene. På den måde undgår du problemer med svampesygdomme. Især hvis du samtidig køber resistente sorter.

9. Opstammede buske

Du kan også købe opstammede solbær-, ribs- og stikkelsbærbuske. Det er nemmere at plukke bærrene på opstammede bærbuske, men de giver normalt ikke så mange bær som traditionelle buske.

10. Spis direkte for planten

Alle bærrene kan plukkes og spises direkte fra planterne. Bærrene er særdeles velegnede til at lave frugtsaft og marmelade af, og de kan fryses.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: tirsdag 11. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.