Det er vigtigt at tage i betragtning, at smertetolerance kan variere betydeligt blandt mennesker, især når det kommer til dem, der lider af kroniske smerter, lyder rådet fra overlægen.

Kroniske smerter: Her er overlægens råd til pårørende

Hvordan kan man bedst støtte en person, der er ramt af smerter, samtidig med at man passer på sin egen trivsel? En overlæge giver dig her svaret.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Som pårørende til et menneske med kroniske smerter, er der mange spørgsmål, som rejser sig.

Ifølge overlæge Randi Eltved fra Smerteklinikken på Regionshospitalet Silkeborg, er det essentielt at finde en balance mellem at hjælpe den syge og tage vare på ens eget velvære.

Det skriver Region Midtjylland.

Her er rådene til pårørende fra overlægen:

Find information

Viden er vigtigt. Sæt dig ind i, hvad kroniske smerter handler om, og hvordan man kan leve godt med sygdommen.

Ældre med smerter

Smerter og ondt i kroppen er et almindeligt problem hos danskerne. Det anslås, at hver femte dansker lever med smerter. Men især ældre lider af sygdomme der giver smerter som for eksempel leddegigt og slidgigt.

  • 75 % af alle kvinder over 75 år har inden for de sidste 14 dage været generet af smerter. Det gælder for 47 % af mændene i aldersgruppen.
  • 55 % af alle kvinder mellem 65 og 75 år har været generet af smerter indenfor 14 dage. For mænd i den aldersgruppe er tallet 40 %

(Kilde: Den nationale sundhedsprofil, 2018)

Søg hjælp efter behov

Husk dig selv. Det kan være belastende for pårørende at skulle klare flere praktiske opgaver og måske tjene flere penge, for at få det hele til at hænge sammen. Kan du holde til det, eller har du brug for hjælp? Brug dit netværk og søg professionel hjælp, hvis der er behov for det.

Tilrettelæg det sociale 

Hold fast i det sociale liv omkring jer. Snak om det og vær tydelig omkring aftaler. Måske skal du nogle gange tage af sted alene – eller I kan tilrettelægge det, så den smerteramte kan tage en pause undervejs, gå før eller ankomme senere.

Derfor er det vigtigt at være konkret

Spørg den smerteramte, hvad han eller hun har brug for hjælp til. Vær meget konkret i stedet for hele tiden at gå rundt med en følelse af, at du skal hjælpe med alt muligt.

Der kommer en regning bagefter

Vær klar over, at det svinger meget, hvad smerteramte kan overkomme. Det er almindeligt, at personen kan være med til noget den ene dag, men ikke den næste. Måske tænker du: hvor slemt er det lige? Men patienten ved, at der kan komme en regning bagefter.

Glem ikke intimitet 

Kroniske smerter kan forandre intimiteten i et parforhold. Tal om, hvordan den forandres, og hvad I kan gøre. Nogle smerteramte kan ikke klare berøring af kroppen, men hvad kan de så? Måske er det ok at holde i hånd. Pas på ikke at glide fra hinanden. Husk, at intimitet i et forhold kan være mange ting.

Først publiceret: torsdag 27. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.