Fræk svindel på Facebook markedsplace
Undgå at blive fuppet, når du vil sælge ting på Facebook Markedsplace eller dba.dk.
Senest opdateret: torsdag 28. september 2023
“OK jeg tager, men jeg vil gerne komme i morgen, men jeg har i øjeblikket travlt med arbejde, jeg sender en GLS postbud hjem til dig for at give dig dine penge kontant og hente varen.”
Sådan lyder en besked, som rigtig mange får, når de har varer til salg på Facebook Marketplace eller DBA.
Men det er slet ikke en travl interesseret køber. Det er en svindler, som kun er interesseret i én ting, nemlig at få dig til at udfylde dine kreditkortoplysninger på et link, svindleren efterfølgende sender under dække af, at det bare er et fragtlabel eller en forsikring, du lige skal betale for.
Den falske køber tilbyder at betale kontant i en konvolut fra fragtmanden, når varen afhentes.
Men så dukker der lige en detalje op: Køberen vil nu gerne have, at forsendelsen forsikres hos fragtfirmaet med 150% af varens værdi. Dette beløb vil ifølge køber være med i konvolutten med den oprindelige betaling. Men du skal så lægge ud for forsikringsomkostningerne, når nu han betaler for fragten.
Det er alt sammen svindel!
For at overbevise dig, vil den falske køber bede om din e-mailadresse, så du kan få en falsk e-mail, der foregiver at være fra fragtfirmaet, så du ikke fatter mistanke.
Se video med gode råd om handel på Markedsplace og dba.dk
Se videoen fra sikkerdigital.dk, der forklarer, hvordan du undgår at blive snydt, når du sælger til private på nettet, for eksempel over Facebook Marketplace eller Den Blå Avis.
Gode råd om handel:
- Ansigt til ansigt
- Kommunikér via handelsplatformen
- Udlevér aldrig personoplysninger
- Tjek købers informationer
- Tjek, at betalingen er modtaget
Svindel er meget udbredt
Svindel ved privat handel på for eksempel Facebook Marketplace eller DBA er udbredt.
Cirka 13 procent af danskerne har oplevet at blive snydt inden for det seneste år.
Ifølge politiet udgør samhandel mellem private ca. 39 procent af anmeldelserne indenfor it-relateret økonomisk kriminalitet. I langt de fleste tilfælde opretter svindleren falske salgsannoncer og snyder en eller flere købere. Men det sker også, at svindlerne i stedet narrer en sælger ved at udgive sig for at være en interesseret køber.
Først publiceret: tirsdag 26. september 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 28. september 2023 kl. 09:52