Flemming har fået i omegnen af 30 injektioner i øjet
Flemming opdagede våd AMD så tidligt, at han faktisk ser rigtig godt og ikke behøver hjælpemidler udover briller med glidende overgang.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Flemming har altid set godt og klaret sit aldersbetingede langsyn med “tankstationsbriller”.
Men i vinteren 2021 opdagede Flemming som 76-årig, at det centrale syn drillede ham. I midten af hans synsfelt var en sløret plet, og samtidig var han meget lysfølsom. Flemming googlede symptomerne og fandt et Amsler kort, som er en synstest, der kan udføres hjemme for at tjekke for AMD.
Tjek selv dit syn med en Amsler test
Testen tages ved at se skiftevis med begge øjne på et kvadreret sort hvidt mønster med en plet i midten.
Herunder ser du eksempel på selve Amsler kortet og til højre for det et eksempel på hvordan kortet ser ud med tegn på AMD: Er kvadraterne buede, og er den midterste sorte plet utydelig og måske forstørret, når du ser på selve Amsler kortet til venstre, bør du søge læge eller optiker:
Flemmings højre øje havde det fint, mens det venstre øje så buede linjer. Flemming var klar over, at der var noget galt og fik en akuttid hos øjenlægen i marts 2021.
Øjenlægen konstaterede, at Flemming havde tør AMD på begge øjne, hvilket ikke umiddelbart krævede behandling. Men til en kontrol tre måneder senere, var øjenlægen næsten sikker på, at det venstre øjes tørre AMD var blevet til den våde og langt farligere version af øjensygdommen, og Flemming blev henvist til Odense Universitetshospital.
Den 8. juli 2021 fik Flemming på hospitalet konstateret våd AMD på venstre øje og anbefalet at få det første stik i øjet med det samme.
Kun en halv time efter lægen konstaterede den våde AMD, lagde Flemming sig for første gang på briksen.
Det er gennem de sidste to år blevet til omkring 30 indsprøjtninger i øjet, og dermed er Flemmings våde AMD holdt i skak, og risikoen for at miste synet reduceret væsentligt.
I juni 2022 blev Flemming opereret for grå stær i begge øjne, hvilket fjernede den store gene med lysfølsomhed.
Mit bedste råd: Følg lægernes behandlingsråd; få injektionerne, det er ikke slemt
Flemming råder alle, der får konstateret våd AMD til at følge lægernes behandlingsplan og takke ja til injektioner i øjet. Ikke mindst fordi stikket i øjet er smertefrit, det går lynhurtigt og udføres professionelt.
” Det er to kompetente sygeplejersker, der står for indsprøjtningerne. Og det går så hurtigt, at jeg ikke kan genkende dem fra gang til gang, fordi jeg er så kort tid sammen med dem”, fortæller Flemming med et smil i stemmen, og fortsætter:
”Jeg lægger mig på briksen, får lokalbedøvende smertestillende, bliver sprittet af,, og så skal jeg kigge skråt nedad mod højre, hvorefter jeg får stikket, uden at jeg mærker eller ser det. Umiddelbart efter stikket ser jeg på mit ene øje et abstrakt maleri, sådan lidt gele-agtigt udvisket. Det hele tager mellem 5 til 8 minutter”.
Trodser irriterende bivirkninger
Selv en voldsomt irriterende bivirkning fra injektionerne har ikke fået Flemming til at stoppe behandlingen med injektioner.
To gange har indsprøjtningerne i øjet givet Flemming dét, han selv kalder ’en stor sort flyder’. En slags overdimensioneret ’flyvende flue’, som mange seniorer kender til, da genen er stort set uundgåelig med alderen.
Flyderen generer Flemming så kraftigt, at han i de to perioder, han har døjet med problemet, har svært ved at koncentrere sig og om for eksempel at læse.
”Pludselig dukker en stor sort klat op i øjet, som jeg så automatisk vender mit blik imod, og så mister jeg noget af koncentrationsevnen. Det sker 4 til 5 gange i minuttet. Jeg skal virkelig øve mig i ikke at følge flyderen”.
Genen med flyderen opstod to gange over de lidt mere end to år, hvor Flemming har fået injektioner i øjet:
”To gange har jeg fået “irriteret” glaslegemet, så en såkaldt flyder har generet mig. Første gang i 17 dage, og nu her sidst fra 1. juni til ca. 8. august. Altså knap 70 dage. Nu er den heldigvis væk. Den bivirkning er jeg meget træt af, men det afholder mig altså ikke fra at få behandlingen med injektioner. Også selvom jeg aftenen inden, jeg skal på øjenafdelingen tænker ’Gad vide om flyderen kommer’”.
Gode råd og viden om synstab
Faglige Seniorer har samlet relevant viden til seniorer med begyndende synstab på hjemmesiden synstab.dk.
Her kan du få svar på dine spørgsmål om øjensygdomme og symptomer. Du får også masser af information om dine rettigheder i forhold til øjensygdomme samt tips og tricks til at indrette hjemmet, motionere og bruge digitale hjælpemidler.
Synstab er et samarbejde mellem Faglige seniorer og Dansk Folkehjælp og er støttet af Veluxfonden.
Først publiceret: tirsdag 3. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:37