Forskudsopgørelsen ser anderledes ud i år
Forskudsopgørelsen er et budget over din forventede indkomst og skat. Og du risikerer et smæk, hvis den er forkert. I år skal du vide, at nogle ting er ændret.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Novembers kulde banker på døren. Dermed er det ved at være den tid på året, hvor du kan rette din forskudsopgørelse, som lander midt på måneden.
I år vil en bestemt gruppe opdage, at deres forskudsopgørelse har ændret sig markant. Så læs med her, når Skattestyrelsen og en skatteekspert guider dig igennem de punkter, som du bør være særligt opmærksom på.
“Brug lige fem minutter på din forskudsopgørelse, så er du sikker på at undgå en stor restskat eller udbetaling af stor overskydende skat,” lyder den overordnede anbefaling fra underdirektør i Skattestyrelsen Jan Møller Mikkelsen.
Han påpeger, at man bør være opmærksom på ændringer i sin livssituation. Det kan være nyt arbejde, afstand til arbejde eller ændringer i rente.
Sådan fungerer din forskudsopgørelse
* Hvert år i november kan du se din forskudsopgørelse for det kommende år.
* Skattestyrelsen oplyser, at forskudsopgørelsen for 2025 er klar tirsdag 12. november.
* Her er det en god idé at tjekke, om tallene stadig passer, så du hver måned får betalt den rigtige skat.
* Du skal være ekstra opmærksom, hvis du har oplevet større ændringer i din økonomi – eksempelvis hvis du har fået et nyt job, går på pension, køber eller sælger fast ejendom eller får væsentligt længere eller kortere afstand til arbejde.
* Justerer du ikke de gamle tal til for det forrige år, så risikerer du at skulle betale restskat, når året er omme.
Kilde: borger.dk.
Et skattekort som adskiller sig fra sidst
Når man som boligejer i år logger ind på TastSelv på skat.dk, vil man opdage, at noget ser anderledes ud.
Fra 1. januar kommer der nemlig nye boligskatteregler.
Det betyder, at opkrævning af boligskatter for 2024 bliver samlet på forskudsopgørelsen – herunder også grundskylden.
Groft sagt skal boligejere fremover årligt betale 12 rater gennem skatten af deres løn i stedet for at betale to rater til kommunen som hidtil, forklarer chefkonsulent hos revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.
“Man kommer til at betale mere skat hver måned, fordi man skal betale sin grundskyld over skatten, men man slipper så også for at betale grundskyld til kommunen. Så man kan sige, at set hen over hele året er der ingen, der bliver rigere der,” siger han.
Det betyder, at mange får et skattekort, der ikke ligner det fra sidste år.
Skattestyrelsen forklarer, at man som forbruger ikke behøver at foretage sig noget, man skal blot være opmærksom på, at det fra i år ser lidt anderledes ud.
Hvis man har spørgsmål til de nye tal, ejendomsvurderingen eller grundskyldsopkrævningen, skal man rette henvendelse til Vurderingsstyrelsen, som er den ansvarlige myndighed.
Dette skal du være opmærksom på
Henning Boye Hansen forklarer, at man som boligejer med et lån også bør kontrollere, om alt står, som det skal.
Har man fået omlagt lånet inden for det seneste års tid, skal man især være opmærksom.
For så har man sandsynligvis fået en højere rente, fordi renteudviklingen er gået den vej.
“Hvis man vil have, at opgørelsen stemmer fra starten, er boligrenter en vigtig ting at få på plads,” siger chefkonsulenten.
Underdirektør Jan Møller Mikkelsen forklarer, at Skattestyrelsen ikke løbende får oplysninger om danskernes rentebetaling fra pengeinstitutter. De bruger oplysningerne fra sidste års opgørelse eller senest ændrede forskudsopgørelse.
Brug fradragstesten
Har man været i banken for at lægge sit realkreditlån om til et med en højere rente, skal man betale en løbende renteudgift, der er højere måned for måned.
“Det beløb har man mulighed for at få fradrag for i sit kommende skattebudget. Det gør man på forskudsopgørelsen ved at oplyse det nye beløb, som man skal betale i renteudgift,” forklarer Jan Møller Mikkelsen.
Netop fradrag kan være noget, der driller mange. Det genkender Henning Boye Hansen:
“Hvis man får en restskat året efter, er det oftest ikke, fordi man har sat sin indkomst forkert. Det skyldes typisk, at man har sat sine fradrag for højt.”
Hvis man er lidt i tvivl om, hvad man egentlig kan få af fradrag, har Skattestyrelsen oprettet en fradragstest.
“Når man svarer på den, får man et godt overblik over, hvilke fradrag man egentlig har mulighed for at få i sin forskudsopgørelse, forklarer underdirektøren i Skattestyrelsen.”
Først publiceret: fredag 20. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:34