"Nus lidt om dine grøntsager. Det giver dig mere lyst til at spise dem, hvis de ser lækre ud," siger kok Søren Ejlersen. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Yd førstehjælp til dine grøntsager og giv dem nyt liv

Hvis grøntsagerne ser lidt triste ud, så fortvivl ej. Du kan nemlig gøre flere ting for at sparke liv i dem.

Senest opdateret: fredag 3. november 2023

Hvis grøntsagerne ser lidt triste ud, så fortvivl ej. Du kan nemlig gøre flere ting for at sparke liv i dem.

I supermarkedet forelsker du dig i en masse lækker frugt og grønt, som kommer med hjem og bugner i frugtskålen og grøntsagsskuffen. Men som dagene tikker afsted, glemmer du alt om sagerne, som bare bliver blødere, mere tørre og mere triste.

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre, hvis du gerne vil have liv i dine grøntsager igen.

“Gulerødder skal i vand, så bliver de friske igen,” siger Klaus Jørgensen, der er områdedirektør i Landbrug & Fødevarer samt næstformand i organisationen Stop Spild Af Mad.

Det samme kan du gøre med et salathoved, som godt kunne bruge en kærlig og opfriskende hånd, siger kok Søren Ejlersen, der er medstifter af måltidskassevirksomheden Aarstiderne.

“Lad det ligge i lidt køligt vand i en skål på køkkenbordet i to minutters tid, og dup det så af,” siger han.

Disse madvarer smider vi mest ud

* Middagsrester indeholdende fisk, fjerkræ og kød (inklusive rent, tilberedt kød) (forarbejdet) – 14 procent.

* Friske grøntsager (ikke forarbejdet) – 13 procent.

* Brød og kager med datomærkning – 12 procent.

* Frisk frugt (ikke forarbejdet) – 9 procent.

* Kartofler og grøntsager (forarbejdet) – 8 procent.

* Mejeriprodukter (ikke forarbejdet) – 5 procent.

* Pålæg af fisk, fjerkræ, kød (ikke forarbejdet) – 4 procent.

* Andre tørvarer (slik, nødder, rosiner med videre) (ikke forarbejdet) – 4 procent.

* Fersk og frossen fisk, fjerkræ og kød (ikke forarbejdet) – 3 procent.

* Brød med pålæg – herunder også madpakker (forarbejdet) – 3 procent.

Kilder: www.stopspildafmad.dk, Landbrug & Fødevarer.

Korrekt opbevaring

Du kan få mere ud af dine grøntsager og holde liv i dem i længere tid, hvis du opbevarer dem korrekt.

Nogle skal nemlig på køl, mens andre har bedst af at ligge i en skål på køkkenbordet.

“Tomater lægger du ikke på køl. De skal stå ude på køkkenbordet i en skål. De ændrer smag, når du kommer dem i køleskabet, da modningen stopper,” siger Søren Ejlersen.

“Det samme gælder avocadoer. Er den hård og umoden, så lægger du den ud på køkkenbordet. Er den moden, holder den sig dog bedst i køleskabet,” tilføjer han.

Når det kommer til løg og kartofler, har de det bedst mørkt og tørt.

“Sådan noget som rodfrugter, agurker og squash har det bedst i grøntsagsskuffen i dit køleskab,” siger han.

Vælg det rigtige køleskab

Og netop køleskabet er faktisk en vigtig samarbejdspartner i forhold til at give de bedste mulige betingelser for dine grøntsager ifølge Søren Ejlersen.

“Når du på et tidspunkt skal have et nyt køleskab, så interesser dig for, om du kan styre fugtigheden i dine grøntsagsskuffer.”

“Jeg vil vove den påstand, at jeg kan have et bundt koriander liggende i op til tre uger i sådan et køleskab, hvor andre måske kun kan holde dem friske i tre dage.”

“Basilikum tørrer eksempelvis ind, hvis ikke det har den rette fugtighed,” påpeger han.

Undgå madspild

Står de slatne grøntsager ikke til at redde, kan man også gå med en anden løsning, som også reducerer madspild i hverdagen, lyder det fra Klaus Jørgensen.

“Brug gerne peberfrugt, squash og andre grøntsager, som er blevet lidt slatne, i en omelet eller andre middagsretter,” siger han.

“Bananer, som er blevet brune, kan bruges i en banankage. Du kan også fryse dem og derefter bruge dem i en smoothie,” siger Klaus Jørgensen.

Kig i dit køleskab inden indkøbsturen

Men når du fryser ned, er det vigtigt ikke bare at glemme grøntsagerne. Så tænk altid over, hvornår du skal bruge den nedfrosne fødevare igen, lyder det fra områdechefen.

Glemsomhed er nemlig en stor del af grunden til, at vi smider mad ud. Ifølge en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer smider 13 procent af danskerne mad ud, fordi vi glemmer, at vi har det liggende.

“Derfor er det mest fornuftige i forhold til madspild, at man simpelthen kigger i sit køleskab, inden man tager ud og handler, så du ved, hvad du har,” siger Søren Ejlersen.

“Og sørg for at gøre dit køleskab indbydende ved at holde det rent og ordentligt. Ligger der en halvkedelig pose gulerødder og en masse skidt, har du ikke så meget lyst til det.”

Sådan opbevarer du dine grøntsasger

* I køleskab: agurk, krydderier i bundt, kål, peberfrugt, squash, salat, svampe i en plastpose i grøntsagsskuffen i køleskabet. Meloner, som du har skåret over, holder bedst i køleskabet. Kartofler og rodfrugter skal også på køl i grøntsagsskuffen. Alternativt kan de også opbevares tørt, mørkt og køligt (mellem fem og ti grader) eksempelvis i en flamingokasse på et koldt cementgulv i garagen.

* På køkkenbordet: avocado, bananer, citrusfrugter, græskar, hokkaido, spaghettisquash, krydderurter i potte. Løg og hvidløg skal opbevares knastørt og aldrig i plastikpose. Tomater og melon mister smag, hvis de kommer på køl.

Kilde: aarstiderne.dk.

Først publiceret: fredag 3. november 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 3. november 2023 kl. 21:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.