1000-kronesedlen begyndte at komme i omløb for første gang i 1975. Sedlen var blevet nødvendig på grund af inflationen, der på det tidspunkt var løbet løbsk. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

1000-kronesedlen bliver ugyldig efter maj 2025

Efter maj 2025 vil en 1000-kroneseddel ikke længere være gyldig. Pengesedler fra før 2009 skal også udskiftes. Ifølge Faglige Seniorer gør det ikke en stor forskel for de ældre.

Senest opdateret: søndag 3. december 2023

1000-kronesedlen skal afskaffes.

Fra 21. maj 2025 vil den ikke længere være gyldigt betalingsmiddel. Det oplyser Nationalbanken.

Det sker “i fælles forståelse” med erhvervsminister Morten Bødskov (S), lyder det.

“Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger,” siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

“Og så lytter vi naturligvis også til de bekymringer og ønsker, der er fra politiet, den finansielle sektor og detailhandlen i forhold til 1000-kronesedlen,” siger han videre.

Det flyder ikke med 1000-kronesedler hos seniorer

“Jeg ved godt, at ældre mennesker holder af kontanter, men det er ikke den gruppe, der har masser af 1000-kronesedler liggende,” siger Mette Kindberg, der er landsformand i Faglige Seniorer.

På den baggrund kan Mette Kindberg heller ikke forestille sig, at udfasningen af pengesedlen vil komme til at gøre en betydelig forskel for seniorer.

“Det er ikke dem, der hæver flere 1000-kronesedler. Jeg tror, de hæver mindre beløb. Det kan godt være, at de hæver 2.000 kr. om måneden til forbrug, men dem vil de nok hellere have i 500-kronesedler eller mindre,” påpeger landsformanden for Danmarks næststørste ældreorganisation.

“De skal heller ikke gå rundt med så mange penge, da der er risiko for at få dem stjålet. Et dankort er mere sikkert på baggrund af, at det kan spærres i tilfælde af tyveri, men kontanter er bare væk, når de først bliver stjålet,” tilføjer hun.

Ny seddelserie på vej

Nationalbanken vil udvikle en ny seddelserie, der efter planen skal lanceres i 2028 eller 2029.

Derfor skal alle ældre pengesedler udstedt før 2009 også udfases og bliver derfor også ugyldige efter 21. maj 2025.

Det har ikke tidligere været praksis, at ældre sedler bliver ugyldige, i takt med at nye sedler kommer til. I dag er gamle sedler helt tilbage fra 1944 stadig gyldige, skriver Nationalbanken.

“De gamle sedler er vanskelige at håndtere for detailhandlen og for bankerne, fordi sedlerne ikke lever op til nutidens standarder. Derfor har vi besluttet, at det er mest hensigtsmæssigt at tage de gamle sedler ud af cirkulation,” siger Christian Kettel Thomsen.

På et pressemøde, hvor initiativerne præsenteres, siger nationalbankdirektøren videre, at motiverne på den nye seddelserie endnu ikke er besluttet.

Beløbsgrænse sættes ned

Fra 1. marts 2024 kan grænsen for, hvor meget det er tilladt at betale i kontanter, også ændre sig, lyder det også på pressemødet.

Den nuværende grænse er på 20.000 kroner og blev indført i 2021. Regeringen vil nu fremsætte et lovforslag om at sætte grænsen ned på 15.000 kroner.

I dag anvendes der kontanter til ti procent af betalinger i fysiske butikker. 90 procent af dem er på under 500 kroner.

Desuden vurderer politiet, at “1000-kronesedlen i højere grad end andre sedler anvendes i forbindelse med økonomisk kriminalitet af forskellig karakter” ifølge Nationalbanken.

Du kan læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du har 1000-kronesedler og ældre pengesedler på HER.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til, at 1000-kronesedlen bliver afskaffet? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 30. november 2023
Artiklen er sidst opdateret søndag 3. december 2023 kl. 14:32

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.