Brugen af kontanter stiger støt med alderen, hvor hver femte over 80 år oftest betaler med kontanter.

Mange ældre vil have svært ved helt at undvære kontanter

Hele 40 % af de ældre vil have det svært med, hvis kontanter bliver afskaffet, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Senest opdateret: tirsdag 5. september 2023

På beløbet, tak.

Det er en sætning, som de fleste af os har stiftet bekendtskab med i indkøbskøen, men det er alligevel ikke alle, der synes, det er lige nemt at betale med betalingskort.

Faktisk svarer hver femte i befolkningen, at de vil have svært ved at gennemføre betalinger, hvis kontanter bliver afskaffet som betalingsmiddel.

Det viser den seneste årlige publikation ’It-anvendelse i befolkningen’ fra Danmarks Statistik.

Kigger man på den ældre del af befolkningen, er det tal dobbelt så højt.

“Det er måske ikke så overraskende, at det særligt er blandt de ældre. Mange i den ældre aldersgruppe hører også til den kategori, vi har valgt at kalde ’digitalt udfordrede’. I denne gruppe vil 40 % have svært ved at undvære kontanter,” fortæller Agnes Tassy, chefkonsulent i Danmarks Statistik.

80+ betaler oftest med kontanter

Digitalt udfordrede skal forstås som de personer, der efter eget udsagn ikke kan begå sig på nettet eller installere en app.

Blandt resten af befolkningen svarer størstedelen, at det ikke vil være et problem for dem, hvis kontanter bliver afskaffet, mens 17 % er enige eller meget enige i, at det vil være et problem.

Brugen af kontanter stiger støt med alderen, hvor hver femte over 80 år oftest betaler med kontanter, mens det for alle aldre under 70 år gælder færre end hver tiende.

Billedet er helt modsat ved brugen af mobilbetaling. Mobilbetaling er den hyppigst anvendte betaling blandt hver femte af de 15-34-årige, mens det samme kun gør sig gældende for under 5 pct. af de over 80-årige.

Først publiceret: fredag 1. september 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 5. september 2023 kl. 10:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.