Det at være fysisk aktiv og få pulsen op har den lykkelige bivirkning, at det forbedrer vores evne til indlæring, ved at øge hjernens evne til at huske.

Fysisk træning booster motorisk indlæring 

Du kan med fordel lave fysisk træning både før og efter, du øver dig i nye færdigheder. Så glemmer du ikke, hvad du har lært.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Har du planer om at lære at spille på klaver eller tilegne dig en anden færdighed i det nye år, der kræver finmotorik, er det en fordel at tænke motion ind i det. 

For det at være fysisk aktiv og få pulsen op har nemlig den lykkelige bivirkning, at det forbedrer vores evne til indlæring, ved at øge hjernens evne til at huske.

I et nyt studie har forskere fra Institut for Idræt og Ernæring nu vist, at denne virkning også gør sig gældende for motoriske færdigheder, også kendt som den motoriske hukommelse.

Det er denne form for hukommelse, der giver os evnen til at huske, hvordan vi cykler, kører bil og snører vores sko, nærmest per automatik.

Giver en bedre hukommelse

“Vores resultater viser, at der er en klar effekt over hele linjen. Hvis man træner inden færdighedsindlæring, vil man forbedre sig, og huske det man har lært bedre. Det samme gør dig gældende, hvis man træner efter indlæringen. Men den største effekt får man, hvis man træner både før og efter, viser vores forskning,” siger ph.d, Lasse Jespersen.

Konkret ser forskerne en forbedring på ca. 10 procent i evnen til at huske de indlærte motoriske færdigheder, når forsøgspersonen træner enten før eller efter en øvelse, mens effekten kan forstærkes ved at træne på begge tidspunkter.

Effekten gælder for alle mennesker, børn, unge og ældre voksne. Det samme gælder mennesker, der er i genoptræning efter at have mistet deres førlighed.

Det sker der fysiologisk

Når man går i gang med øvelser, der kræver tilegnelse af finmotoriske færdigheder, aktiverer det bestemte områder i hjernen.

Er øvelsen en aktivitet, som man kender godt, som at køre cykel, er centrene mindre aktive, men er vi i færd med at lære noget nyt, så sker der for alvor noget.

Hjernen ændrer sig faktisk. Det er nemlig nødvendigt for at vi kan lære og huske nye færdigheder. Det kaldes hjernens plasticitet.

Både imens øvelsen finder sted, men også i timerne efter, sker der fysiske forandringer i hjernens netværk.  

Og det er derfor, at det er meningsfuldt at være fysisk aktiv også efter, at vi har øvet os på noget nyt. Skal færdigheden fastholdes, kræver det vedvarende ændringer i de netværk.

Først publiceret: torsdag 11. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.