SSI advarer: Stop fodring af fugle i haven
I løbet af de seneste to måneder har der været flere tilfælde af papegøjesyge i Danmark end normalt.
Senest opdateret: onsdag 6. marts 2024
Hvis du finder en død eller syg fugl i haven, skal du stoppe med at fodre fuglene.
Sådan lyder det fra Statens Serum Institut, der melder om flere tilfælde af papegøjesyge, som også kaldes fuglesyge, da det ikke kun er papegøjer, der kan smitte mennesker.
Siden den 20. december 2023 er der i Danmark påvist 23 tilfælde af papegøjesyge hos mennesker. Normalt registrerer Statens Serum Institut omkring 15-30 tilfælde på et helt år.
“Vi oplever lige nu flere tilfælde end normalt, og samme melding hører vi fra andre kollegaer rundt omkring i Europa. Derfor beder vi læger i praksis og på hospitaler om at være særligt opmærksomme på sygdommen,” fortæller seniorforsker Søren Uldum.
Hvad går sygdommen ud på?
Det er en bakteriel luftvejsinfektion, der skyldes bakterien Chlamydia psittaci.
Bakterien kan overføres fra smittede fugle til mennesker ved tæt kontakt, men kan også smitte ved indånding af forstøvede partikler fra fjer eller ekskrementer.
Oftest smittes personer fra stuefugle eller forskellige hobbyfugle som for eksempel ringduer.
De fleste af de patienter, der er smittede i denne vinter, melder om ingen eller ukendt fuglekontakt, mens nogle melder, at de har fodret fugle ved fuglebræt eller foderautomat.
Symptomer
Papegøjesyge er i de fleste tilfælde en mild sygdom, og viser sig oftest med influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine.
Hos nogle personer kan den udvikle sig til en alvorlig lungebetændelse med påvirkning af flere organer. Sygdommen kan behandles med antibiotika.
Følg disse råd fra SSI
Man skal generelt ikke være bange for at fodre fuglene i haven, men man kan følge disse råd:
- Rør ikke ved døde fugle. Finder du flere døde eller syge vilde fugle inden for et lille område, kan det rapporteres til Fødevarestyrelsen, primært på grund af risiko for fugleinfluenza.
- Hvis du skal gøre rent (feje/rive), hvor der har været fugle ved foderpladser, i udhuse og lignende, bør man gøre underlaget vådt inden, så det ikke støver.
- Finder man døde eller syge fugle i haven, skal man stoppe med fodring.
- Man skal herefter skolde de steder, hvor der har været foder og vand.
- Vask hænder efter kontakt med vilde fugle, foderplads eller ekskrementer.
Fodrer du fugle i haven?
Først publiceret: onsdag 6. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 6. marts 2024 kl. 10:34