Hver dag falder 14 danskere om af et hjertestop.

Hjertestop: Ældre føler sig dårligt rustede til at hjælpe

Hurtig hjælp betyder en kæmpestor forskel ved akut hjertestop. Men mange holder sig tilbage.

Senest opdateret: torsdag 14. marts 2024

Din mand falder om med et hjertestop lige foran dig.

Nu starter stopuret. Få minutter afgør, om vedkommende overlever, dør eller måske må leve videre med alvorlige skader.

Men mere end hver tredje dansker er utryg ved at skulle hjælpe og usikker på hvordan. Og værre står det til i aldersgruppen over 60 år, hvor 42 procent føler sig dårligt rustede. 

Det er særlig kritisk, eftersom gennemsnitsalderen for personer, der bliver ramt af hjertestop, er 66 år for mænd og 71 år for kvinder.

Desuden sker hjertestop oftest i private hjem, hvorfor det typisk vil være din jævnaldrende partner, der skal forsøge at redde dit liv.

Straks ringe efter hjælp

Jo hurtigere et menneske med hjertestop får den rigtige hjælp, jo større er sandsynligheden for, at vedkommende overlever. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvordan du hurtigt genkender et hjertestop.

  • Tjek om den tilskadekomne er ved bevidsthed.Tag fat i personens skuldre og rusk forsigtigt. Tal højt eller råb samtidig til personen. Reagerer vedkommende ikke, er han eller hun bevidstløs.
  • Tjek om personen har en normal vejrtrækning. Først skaber du frie luftveje ved at bøje den tilskadekomnes hoved let tilbage og løfte hagen.
  • Se om brystkassen hæver og sænker sig. Føl, med din kind om du kan mærke personens åndedræt. Lyt efter vedkommendes vejrtrækning.

Hvis personen er bevidstløs, og han eller hun ikke har en normal vejrtrækning, har personen hjertestop, og du skal påbegynde hjertelungeredning. 

Først publiceret: torsdag 14. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 14. marts 2024 kl. 12:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.