De nye regler trådte i kraft tidligere på året.

Nemmere at lægge pensioner sammen: Dette har du ret til

Nu kan du bevare en tidlig pensionsudbetalingsalder, selvom du sammenlægger dine pensioner i en ny pensionsordning. Få herunder pensionsrådgiverens svar på, hvem der er en fordel for.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Det har tidligere været låst.

Men med en ny lov er det blevet nemmere at sammenlægge pensionsordninger med forskellige pensionsudbetalingsaldre.

Når man skifter pensionsordning, ønsker mange at slå den gamle ordning sammen med den nye for bedre overblik over ens vilkår.

Men udfordringen opstår, når de forskellige pensionsordninger har forskellige udbetalingsaldre, hvilket kan føre til tab af pensionsår.

Men fra 1. januar 2024 trådte en ændring af loven i kraft.

Ændringen gør det lettere at bevare en tidligere pensionsudbetalingsalder, selv når man sammenlægger med en ny pensionsordning, der har en højere aldersgrænse.

Hvad er udbetalingsalderen?

  • Udbetalingsalderen er den tidligste alder, hvor man har ret til at begynde at modtage sin pension og blive underlagt almindelig indkomstbeskatning.
  • Udbetalingsalderen bliver ofte omtalt som PBL-alderen.

Ikke længere låst

Med ændringen af reglerne kan man bruge en flytterettighed, når det kommer til ens pensioner.

Sådan lyder det fra Jørgen Leschly Thorsted. Han er uvildig pensionsrådgiver med 40 års erfaring fra investerings- og pensionsbranchen.

“Lovændringen betyder konkret, at det nu er blevet enklere for folk at benytte deres ret til at trække sig tilbage og få pension, selv før de når folkepensionsalderen.”

“Ændringerne er udtryk for, at en rettighed ikke skal gå bort. Tidligere var det problematisk, hvis du skiftede job og dermed fik en ny pensionsordning, fordi hvis du ikke flyttede din eksisterende ordning med over til den nye, blev den nye ordning bare oprettet som om du ingen rettigheder havde. Men med ændringerne er man mindre låst, man nu flytte pensionerne sammen, så de er samlet” siger pensionsrådgiveren.

Så mange har flere pensioner

  • Det anslås, at 610.000 danskere har to eller flere pensionsordninger med forskellige pensionsudbetalingsaldre.

Kilde: F&P

Vil det altid være en fordel?

Flytterettigheden glæder både livrentepensioner og ratepensioner.

Men fordelen glæder for en bestemt gruppe.

“Det er en fordel for dem, som tidligt kan gå på pension. Og jo tidligere du kan begynde at overveje, hvordan en nedsparingsplan kan se, desto flere strenge får du at spille på,” lyder det fra Jørgen Leschly Thorsted.

Men rettigheden er ikke en fordel for dem, der har været på arbejdsmarkedet i et lavtlønnet job, eller har været ind og ud af arbejdsmarkedet.

For så er pensionerne ikke på et niveau, hvor man kan forsøge sig selv uden sin folkepension, lyder vurderingen. 

“Men det er dog vigtigt at sige, at flytterettigheden er en fordel, selvom du ikke kan bruge den. For med rettigheden kan du analysere dig frem til, hvor du får mest ud af dine penge.” 

Her er pensionsrådgiverens råd:

  • Man skal stille sig selv spørgsmålet, om pensionsøkonomien er tilstrækkelig stor til, at der er optimeringsmuligheder.
  • Søg noget indsigt i reglerne, og find ud af om det overhovedet er relevant. Og hvis det er relevant, så skal overveje, hvor du vil samle dine pensioner henne.
  • Men hvis du ikke har råd til at pensionere dig tidligt, så kan du ikke bruge flytterettigheden til særlig meget. 

Først publiceret: mandag 25. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 08:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.