Der et godt nyt for dem, der modtager Ældrechecken i januar. Den forhøjes med op til 5.000 kroner.

Godt nyt: Disse seniorer får op til 5.000 kroner ekstra fra nytår

Fra 1. januar 2025 får cirka 295.000 folkepensionister forhøjet deres årlige ældrecheck med op til 5.000 kroner. Faglige Seniorer er tilfredse med forhøjelsen - men der skal også ses på reguleringen af folkepensionen.

Senest opdateret: tirsdag 3. december 2024

Fra nytår for de pensionister, der har allermest brug for det, en økonomisk håndsrækning. Ældrechecken forhøjes med op til 5.000 kroner. Det er den højeste stigning i mere end 10 år.

Lovforslaget om forhøjelsen bliver behandlet i Folketinget, men der er allerede sikret flertal blandt regeringen, SF og Enhedslisten.

“Vi giver nu de folkepensionister, der er dårligst stillede økonomisk, et løft i deres supplerende ydelse til folkepensionen, der i den grad kan mærkes. Omkring hver fjerde folkepensionist har beskeden indkomst og formue ved siden af folkepensionen, derfor er det rimeligt, at de nu får en ekstra håndsrækning,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen. 

Omkring 295.000 pensionister modtager ældrechecken, der udbetales en gang om året i januar.

Faglige Seniorer: Se på regulering af folkepension

Forhøjelsen af ældrechecken bliver taget godt imod hos Danmarks næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer.

“Det er godt, at ældrechecken stiger. Det kommer mange af de pensionister til gode, som står svagest i det økonomiske billede og som har haft det svært som følge af inflation indenfor de seneste år,” siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer.

Hun mener dog, at der forsat er brug for at se på de økonomiske udfordringer, mange folkepensionister oplever blandt andet på grund af reguleringen af folkepensionen.

“En forhøjelse af ældrechecken  løser ikke de økonomiske udfordringer for den samlede pensionistgruppe. Vi trænger til at få lavet en fair regulering af den almindelige folkepension. Den er sakket bagud i forhold til lønstigningerne. Og det er ærgerligt, at politikerne er så tilbageholdne på dette punkt,” siger Mette Kindberg.

“Vi mener også, at ægtefællers- og samboendes indtægt ved personligt arbejde bør udelades ved beregningen af den personlige tillægsprocent, som udelukker mange pensionister fra at få del i ældrechecken”.

Ægtefællers- og samboendes arbejdsindtægt tæller heller ikke med ved beregningen af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.

Modtagere har lav indkomst

Ældrechecken, der udbetales én gang om året, er skattepligtig.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Modtagere af ældrechecken har en lav indkomst og må ikke have en likvid formue på over 99.200 kroner (2024). I 2024 udgør ydelsen maksimalt 19.900 kroner. Det beløb hæves nu til næsten 25.000 kroner.

Den øvrige pensionistgruppe får ikke checken – enten fordi deres likvide formue eller deres personlige tillægsprocent som følge af supplerende indtægter ikke gør det muligt.

Beskæftigelsesministeriet forventer, at godt 200.000 pensionister får fulde pensionsydelse. 

Ældrechecken udbetales sammen med folkepensionen den sidste hverdag i januar.

Penge fra flyafgift

Forhøjelse af ældrechecken koster staten cirka 600 millioner kroner årligt. Merudgifterne finansieres af en passagerafgift på flyrejser, der er del af aftalen om ”Grøn luftfart i Danmark” fra 15. december 2023.

Aftalen er indgået af regeringen, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Hvad mener du?

Hvad siger du til, at ældrechecken forhøjes med 5.000 kroner til januar?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 10. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. december 2024 kl. 18:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.