”Jeg har jo samme udgifter som andre pensionister og har bestemt ikke meget at rutte med, når alt er betalt,” fortæller Inger Christensen, der har arbejdet i sundhedsvæsenet fra hun var 18 år til hun gik på pension. Privatfoto.

79-årige Inger får ingen ældrecheck: Uretfærdigt

Inger Christensen finder det urimeligt, at hun ikke modtager ekstra ældrecheck, når hendes pensionist-venner får.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

”Det er urimeligt og uretfærdigt. Mine venner, der har hus, kan få ældrecheck. Mens jeg ikke får.”

Selv føler 79-årige Inger Christensen sig ikke særlig privilegeret eller rig, men lider som andre folkepensionister under stigende priser og udgifter til el og varme.

Hun bor til leje i mindre lejlighed i et socialt boligbyggeri i en sønderjysk by, har en lille bil og en arbejdsmarkedspension på 2.200 kroner udbetalt om måneden.

Ældrecheck

Lidt over hver fjerde – 27 procent – af alle folkepensionister får ældrecheck i 2023. Det svarer til omkring 290.000 personer.

Ældrecheckens fulde beløb er i år på 19.200 kroner (2023).

For at få ældrecheck skal den personlig tillægsprocent være højere end nul og den likvide formue 1. januar 2023 være mindre end 95.800 kroner.

Læs mere om ældrecheck i Seniorhåndbogen.

Men hun har en opsparing på lidt over 96.000 kroner stående i banken. Penge, der skal bruges til reparation på bilen og andre uforudsete udgifter.

”Derfor må jeg hvert år se på, at andre får ældrecheck, mens jeg føler mig forbigået. Det gælder også de ekstra ældrecheck, der er blevet delt ud under inflationen. Jeg vil ikke virke misundelig. Men jeg synes ikke, at det er fair,” siger Inger Christensen.

Samme udgifter som andre

Hun har henvendt sig til Faglige Seniorers nyhedsbrev for at gøre opmærksom på det, hun mener er en urefærdig fordeling.

Det er der rigtig mange andre, der har gjort, hvor de på mail, over telefonen eller på Facebook er kritiske overfor, at nogle får ældrecheck og de ekstra udbetalinger – mens andre ikke gør.

Likvid formue

Det tæller med som formue, når du er pensionist

Når man skal opgøre din formue, kigger man på:

  • Hvor meget du har stående på din bankkonto (dog kan dine indtægter fra folkepension, ATP udbetalt 31.12 trækkes fra)
  • Værdien af aktier, obligationer, investeringsbeviser og andre værdipapirer
  • Om du har en kassekredit med sikkerhed i fast ejendom

Det kaldes samlet din likvide formue.

Dette tæller ikke med i din likvide formue

  • Almindelig kassekredit, som ikke har sikkerhed i fast ejendom
  • Fast ejendom
  • Bil
  • Ting du ejer for eksempel et værdifuldt arvestykke
  • Erstatning for ulykke eller sygdom
  • Opsparing hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond, arbejdsmarkedspension, aldersopsparing og lignende pensionsordninger

Læs mere om formuegrænsen her

Sidste år var den ekstra ældrecheck 5.000 kroner og i maj i år også på 5.000 kroner – skattefrit.

Det er kun folkepensionister, der i forvejen er berettiget til ældrecheck, der har modtaget de ekstra ældrecheck.

”Jeg har jo samme udgifter som andre pensionister og har bestemt ikke meget at rutte med, når alt er betalt,” fortæller Inger Christensen, der har arbejdet i sundhedsvæsenet fra hun var 18 år.

” Men hvis man som pensionist har en blot beskeden arbejdsmarkedspension og opsparing på bankbogen, så er ældrechecken udenfor rækkevidde – og jeg går også glip af økonomisk hjælp til blandt andet medicin, tandlæge, fodterapeut og varmehjælp. Og nu kriteriet for at kunne modtage inflationshjælpen,” lyder det fra Inger Christensen.

Håber nogen vil lytte

Hun mener, at der et misforhold imellem pensionisten, der er boligejer med friværdi og lejeren, der maksimalt må have 95.800 kroner på bankbogen.

”Der er jo et betragteligt misforhold mellem de to grupper. Lejeren kan ikke få ældrecheck med en opsparing på bankbogen, men det kan boligejeren, der har friværdien. Og i dagens Danmark kan man sagtens spise mursten,” siger Inger Christensen.

Den 79-årige pensionist finder det forkert, at ældrechecken – som hun siger – er blevet omdrejningspunktet for ydelserne til pensionister.

”Måske fordi ældrechecken er blevet så effektivt indarbejdet digitalt. Således at hvis de offentlige IT-systemer skal ændres, vil det koste kassen. Det er det nemmeste og billigste for politikerne. Vi er oppe imod stærke kræfter,” siger Inger Christensen.

”Men jeg håber, at nogen vil lytte og få ændret systemet.”

Hvad mener du?

Bør kriterierne for at modtage ældrecheck ændres – eller bør det bare være sådan, at alle folkepensionister modtager den ekstra ældrecheck?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: tirsdag 9. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.