Sådan undgår du irriterende parkeringsbøder: Her er de 4 værste fejl
Se hvordan du undgår at få en parkeringsbøde. Er du i bil på besøg i hovedstaden som turist, familie eller pendler - så pas på. Se de ti gader, hvor flest får en bøde.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Har du prøvet at komme tilbage til bilen og finde en parkeringsbøde under vinduesviskeren? Det sker i snit over 800 gange om dagen på de parkeringspladser, hvor p-vagter fra Københavns Kommune holder øje.
Men du kan undgå parkeringsbøder både i København og andre steder.
Først og fremmest ved ikke at gå i de fælder, som udløser det, der officielt kaldes en parkeringsafgift, men som vi i daglig tale kalder en parkeringsbøde.
I disse gader skal du passe på
I disse ti gader i København gives der specielt mange parkeringsbøder, Her skal du være særligt agtpågivende.
De ti gader med flest parkeringsbøder:
- Flæsketorvet 3.005
- Frederik V’s Vej 2.781
- Østerbrogade 2.608
- Nyropsgade 2.572
- Strandgade 2.570
- Bådsmandsstræde 2.415
- Øster Allé 2.241
- Juliane Maries Vej 2.112
- Dyrkøb 1.979
- Store Kongensgade 1.962
I alt blev der givet 24.245 afgifter i disse ti gader. Svarende til cirka hver 10. parkeringsbøde i København.
Men hvis du alligevel får en bøde og synes, den er urimelig, så kan det mange gange betale sig at brokke sig. Så mange som hver fjerde klager fik medhold i fjor hos Københavns Kommune.
De typiske fejl
Se her de typiske fejl, mange begår, når de parkerer – uanset om det er i København eller andre danske byer.
1 Manglende betaling er en af de hyppigste årsager til parkeringsbøder udstedt af Københavns Kommune. Tjek grundigt inden du forlader bilen, om der er betalingsparkering på stedet, hvor du holder.
2 Parkering for tæt på vejkryds fører også til rigtig mange bøder. Du må ikke standse eller parkere i et vejkryds eller i en afstand af 10 meter eller mindre fra kanten af den tværgående kørebane eller cykelsti. Kig efter de gule trekanter på kantstenen, der mange steder angiver, hvor tæt du må komme på krydset
3 Hold dig væk fra andres pladser. Der gives stadig flere bøder til bilister, som parkerer uretmæssigt i båse, som er forbeholdt for eksempel elbiler, delebiler, erhvervsbiler eller handicapbiler.
4 Der gives også stadig flere bøder til biler i områder med tidsbegrænset parkering. Tjek parkeringsskiven og hvor længe du må holde, inden du forlader bilen.
Download parkerings-app. Du kan gøre det nemmere for dig selv, hvis du kan bruge en parkeringsapp på din mobiltelefon. Der findes mange forskellige, der passer til både iPhone og Android.
Du kan ikke få nedsat din parkeringsafgift, heller ikke selv om du er pensionist. Du kan dog i nogle tilfælde høre om mulighederne for en betalingsordning. Det gælder blandt andet i Københavns Kommune.
Mange klagere får ret
I snit mere end 60 gange om dagen klager en borger over en parkeringsafgift udstedt af Københavns Kommune. Samlet skete det flere end 22.000 gange i fjor.
Det svarer til, at 7,5 procent af dem, der får en bøde, klager.
Flere end 5.000 af de 22.000 klagere fik medhold. Det svarer til hele 24 procent.
Kommunens regnskab
Mange taler om, at parkeringsbøder er en pengemaskine for mange af landets kommuner. Men i virkeligheden får kommunen netto ikke så mange penge ud af det, som det umiddelbart ser til.
Løn til parkeringsvagter sluger en del af indtægterne. En anden større andel skal afleveres til politiet.
Bruttoindtægterne på parkeringsafgifter udgør cirka 150 millioner kroner for Københavns Kommune.
Men kommunen beholder netto kun 16 millioner. (Politiet får over 60 millioner.)
Staten får også en andel
Selve betalingen for parkeringer indbringer op mod 500 millioner kr. årligt. Det er for timetakster, beboerlicenser mv.
Men her skal kommunen aflevere op mod 300 millioner til staten.
Københavns Kommune giver detaljerede oplysninger om parkeringsafgifter og betalingsparkering i to rapporter, som du kan hente fra denne side
Har du fået en P-bøde?
Hvad er din oplevelse?
Har du prøvet at få en parkeringsbøde, som du mener var helt uretfærdig? Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: tirsdag 23. april 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:08