Dobbelt så mange er smittet med alvorlig virus
TBE-virussen har bredt sig i Danmark og flere danskere bliver smittet, men hvornår bør man blive vaccineret?
Senest opdateret: torsdag 2. maj 2024
Hvis du ikke har hørt om TBE før, så er det en virusinfektion i hjernen og rygmarven, som kan overføres ved bid af en skovflåt, der er smittet med virusset.
Det er den samme skovflåtart, der overfører den mere kendte borreliasygdom, som er betydelig hyppigere i Danmark.
Hos Danske Lægers Vaccinations Service, hvor der bliver holdt øje med smitten, melder man om en fordobling af TBE-smittede danskere fra 2022-2023.
Over en tiårig periode fra 2013-2023 er udviklingen gået fra fire til 28 smittede.
Men der er ingen grund til panik, selvom stigningen af smittede kan have den modsatte effekt, for man skal samtidig huske på, at der “kun” var 28 smittede i 2023, hvoraf mange blev smittet i andre lande end Danmark.
Her er symptomerne på TBE
De fleste, som bliver smittet med TBE-virus får ingen symptomer. Der går som regel 7-14 dage, fra man bliver smittet, til de første symptomer kommer, men der kan gå mellem 2-28 dage.
Sygdommen deles normalt ind i to faser:
- I fase 1 får man en “sommerinfluenza” som varer 2-4 dage, hvor man har feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter. Derefter forsvinder symptomerne, og ca. 75 % bliver raske. Omkring 20-30 % udvikler efter en symptomfri periode på ca. én uge symptomer på hjernebetændelse (fase 2).
- I fase 2 giver TBE-virus hjernebetændelse. Det giver kraftig hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, psykiske symptomer, og man udvikler eventuelt kramper og muskelsvækkelser.
Hvad kan jeg selv gøre?
- Hvis du skal opholde dig i områder med mange flåter, bør du beskytte sig mod flåtbid. Det er vigtigt, at du dækker kroppen med tøj (bukser, lange ærmer, sokker, støvler).
- Anvendelse af DEET-holdigt myggebalsam på bar hud og tøj hver 1-2 timer afskrækker skovflåter.
- Hvis du alligevel bliver bidt, bør du fjerne flåten så hurtigt som muligt. Dette gør du f.eks. med en pincet eller flåttang, hvor du trækker flåten ud med en roterende bevægelse.
- Når du opholder dig i områder med mange skovflåter, bør du hyppigt undersøge huden for skovflåter og fjerne dem.
Skovflåterne er især aktive fra maj til oktober, og der er højsæson for at blive smittet fra juli til september.
Vaccine
Statens Serum Institut lavede i 2023 en risikovurdering om TBE, og overordnet set anses der at være en meget lille sandsynlighed for den enkelte person for at blive smittet med TBE i Danmark og også udvikle hjernebetændelse.
SSI konkluderer, at vaccination mod TBE er effektiv og sikker og kan overvejes til personer, som færdes på stier i risikoområder, og jævnligt får flåter på sig, eller som færdes uden for stier i skov og krat fra maj til og med oktober.
Er du bekymret for flåtbid?
Først publiceret: torsdag 2. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 2. maj 2024 kl. 14:43