Det er muligt at blive vaccineret mod centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE), som overføres til mennesker via flåtbid.

Overvejer du at blive vaccineret mod flåt-sygdom?

Sommeren er kommet, og det betyder mere tid til udendørs aktiviteter i naturen, hvor risikoen for flåtbid er til stede. Læs her, hvem der bør overveje vaccinen.

Senest opdateret: mandag 19. juni 2023

En af de sygdomme, der kan overføres ved flåtbid, er centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE), og det kan være værd at overveje vaccination mod denne sygdom.

Hvor er sygdommen udbredt?

TBE-virussen er blevet påvist på Bornholm, ved Tisvilde Hegn og nogle få andre steder i Nordsjælland. Der har også været tilfælde i Hareskoven og Hørsholm.

Ud over Danmark findes virussen også i Baltikum, Rusland, Sibirien, Balkan og visse dele af Tyskland, Østrig og Sverige.

Hvornår skal man overveje vaccination?

Vaccination mod TBE bør overvejes, hvis man bor fast eller har sommerhus i de nævnte områder og regelmæssigt bevæger sig uden for stierne i skov og krat.

Det kan også være en god idé at få vaccinen, hvis man arbejder i skoven eller ofte opholder sig der i forbindelse med leg, sport eller andre aktiviteter.

Vaccinationen består af tre doser. Den første og anden dosis gives med 1-3 måneders mellemrum, og den tredje dosis gives 5-12 måneder efter den anden dosis. Vaccinen kan gives fra 1-årsalderen og giver beskyttelse i tre år.

Forebyggelse af flåtbid

Ud over vaccination kan man tage andre forholdsregler for at undgå flåtbid, såsom at bære støvler og lange bukser samt regelmæssigt undersøge sin krop og børste eventuelle flåter af.

I modsætning til smitte med borrelia, hvor risikoen kan mindskes ved at fjerne flåten inden for 24 timer, kan TBE-virus overføres umiddelbart efter biddet.

Det er dog stadig vigtigt at fjerne flåten så hurtigt som muligt, da mængden af virus, der overføres, kan have betydning for sygdommens alvorlighed.

Kilde: netoktor.dk

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: fredag 16. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 19. juni 2023 kl. 09:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.