Er du blandt de 40.000 pensionister, der skal have større beløb tilbagebetalt, fremgår beløbet af årsopgørelsen.

Pensionisternes årsopgørelse: Se om du får penge tilbage

Årsopgørelsen for 2023 er på vej ud til landets pensionister. Se om du har fået for meget eller lidt i pension - 40.000 får større beløb tilbage på grund af nye regler.

Senest opdateret: tirsdag 21. maj 2024

Netop nu og tre uger frem får landets folkepensionister, førtidspensionister og seniorpensionister besked fra Udbetaling Danmark om den pension, der er udbetalt i 2023, er korrekt. Eller om de skal indbetale eller have udbetalt penge.

Det sker, når årsopgørelsen havner i den digitale eller fysiske postkasse hos over 1,1 millioner modtagere.

De fleste pensionister har fået den pension for 2023, de skal have.

Men for mange folkepensionister ventes opgørelsen i år med ekstra stor spænding. Det er alle dem, der har arbejdet i 2023 og som følge af nye regler om modregning skal have større beløb tilbagebetalt.

Modregning afskaffet

Årsagen er, at reglerne er ændret fra 2024, så folkepensionens grundbeløb ikke længere nedsættes på grund af arbejdsindkomst, men i stedet udbetales med en fast sats.

Folkepensionisters pensionstillæg nedsættes heller ikke længere på grund af arbejdsindkomst.

Ændringen i loven blev indført med tilbagevirkende kraft for 2023 og derfor sker der nu en efterreguleringen af pensionen for 2023.

“Folkepensionister, som har fået nedsat deres folkepension i løbet af 2023 på grund af egen arbejdsindkomst, vil derfor modtage en merudbetaling i forbindelse med opgørelsen af pension, hvis de har ret til det ud fra de endelige indkomster fra årsopgørelsen,” skriver Udbetaling Danmark i en meddelelse.

30.000 kroner mere

Beskæftigelsesministeriet har tidligere opgjort, at cirka 40.000 folkepensionister er omfattet af afskaffelsen af modregning.

Ministeriet forventer, at de berørte folkepensionister i gennemsnit vil modtage omkring 30.000 kroner (før skat) mere i årlig udbetalt folkepension som følge af afskaffelsen af modregningen. 

Her udbetales pengene

Udbetaling Danmark oplyser, at halvdelen af de pensionister, der har penge til gode, får dem udbetalt  28. juni. Resten får deres penge udbetalt 31. juli 2024.

Pensionister eller deres ægtefæller/samlevere, som har selvstændig virksomhed, og pensionister, som bor i udlandet eller har udenlandsk indkomst, kan forvente at få deres opgørelse fra september 2024.

Tjek din opgørelse

Det er altid en god idé at tjekke årsopgørelsen og se, om oplysningerne passer. Du kan få hjælp på borger.dk, hvis du ikke kan genkende tallene.

Du kan også ringe til Udbetaling Danmark, hvis du vil have mere information om pensionsopgørelsen.

Telefonnummeret er: 70 12 80 61

For meget? For lidt?

Hvis du har fået den pension, du havde ret til

  • Du skal ikke gøre noget, når du får brevet.
  • I brevet kan du se hvilke indkomstoplysninger, der er brugt i opgørelsen af din pension. Du kan også se de beregninger, der danner grundlag for opgørelsen.

Hvis du skal have mere pension udbetalt

  • Du skal ikke gøre noget, når du får brevet.
  • I brevet fra Udbetaling Danmark vil der stå, hvornår du får beløbet udbetalt, og hvor meget du får. Du kan også se hvilke indkomstoplysninger, der er blevet brugt i opgørelsen af din pension, og de beregninger, der danner grundlag for opgørelsen.

Hvis du skal betale pension tilbage

  • Når du får brevet om opgørelse af din pension fra Udbetaling Danmark, skal du tjekke, om du er enig i de indkomstoplysninger, der er blevet brugt til beregningen af din pension.
  • Hvis du ikke er enig, er det vigtigt, at du giver Udbetaling Danmark besked inden den frist, der står i brevet. Hvis du er enig i indkomstoplysningerne, kan du betale beløbet tilbage her.

Udbetaling Danmark pålægger ikke renter på den pension, du skal betale tilbage.

Hvis ikke du er enig i årsopgørelsen, er det vigtigt, at du giver Udbetaling Danmark besked inden den frist, der står i brevet.

Du kan læse mere om årsopgørelsen på Udbetaling Danmarks hjemmeside

Hjælp andre

Du kan hjælpe andre med at gøre opmærksom på, at årsopgørelsen for pensionister er på vej. Del gerne artiklen på Faglige Seniorers Fcaebook-side.

Først publiceret: mandag 13. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 21. maj 2024 kl. 23:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.