Med det aktuelle boligmarked, kan du faktisk over store dele af landet få mere for kronerne som lejer end ejer.

Få svar her: Kan det bedst betale sig at eje eller leje boligen?

Se hvor i landet det bedst kan betale sig at leje eller eje sin bolig.

Senest opdateret: tirsdag 28. maj 2024

Det kan bedst svare sig at eje sin bolig”. Det er der nok mange, der har siddende på rygraden.

Men med det aktuelle boligmarked, kan du faktisk over store dele af landet få mere for kronerne som lejer end ejer.

En analyse, som Finans Danmark udgav tidligere på året, viste, at i 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig større end huslejen på en tilsvarende gennemsnitlig lejebolig. I 2020 gjaldt det for 28 kommuner.

“Forklaringen på det skifte, der er sket de senere år, er, at boligpriserne er steget mærkbart, og samtidig er renten også steget. Det er det, der har flyttet rigtig meget”, siger Ane Arnth Jensen, som er viceadministrerende direktør hos Finans Danmark.

Priser til gunst for lejere

Analysen er fra februar, og siden da har renterne bevæget sig lidt den ene og så den anden vej – og derfor gør det sig stadig gældende, oplyser Finans Danmark.

Det generelle billede er ifølge Ane Arnth Jensen, at markedet har forrykket sig “til gunst for leje og til ugunst for at eje”.

De månedlige omkostninger er nemlig røget i vejret for en tilsvarende ejerbolig på grund af højere priser og renter, som betyder dyrere lån. Der er ikke medtaget udgifter til afdrag i beregningen, da de betragtes som en opsparing for boligejeren selv.

Illustration: FinansDanmark

Afhænger af geografien

Om det er billigere at bo i en lejebolig end en tilsvarende ejerbolig i netop din kommune, afhænger dog fuldstændig af geografien.

“I nogle kommuner og områder har boligpriserne ikke flyttet sig så meget, og der er udgifterne til at eje faktisk lavere end at skulle leje. Det gælder for eksempel i Vestjylland og Sydsjælland, hvor boligpriserne er lave nok til, at de månedlige omkostninger til en ejerbolig er lavere end en lejebolig, siger Ane Arnth Jensen

Illustration: FinansDanmark

På den længere bane

Men inden du sælger ejerboligen og kaster dig hovedkulds ud i at finde en lejebolig, er det værd at overveje dit valg på den lidt længere bane.

Sådan lyder vurderingen fra Curt Liliegreen, som er direktør hos Boligøkonomisk Videncenter.

“Når du bor til leje, får du ikke nogen værdistigning på boligen. Den tilfalder udlejer, og det er en del af hans afkast. Han får husleje, plus han får værdistigning på ejendommen. Som lejer får du intet af det,” forklarer han.

Billigere at have gæld

Og det er faktisk ikke den eneste mulighed for gevinst, hvis du står som ejer på skødet.

Har du optaget et lån, kan du nemlig også få en fordel af det, hvis inflationen bliver højere, end det var forudset, da du optog lånet.

Hvis pengene så at sige bliver mindre værd, bliver det også billigere at have gæld. For mens andre priser – og forhåbentlig også lønningerne – tager et nøk op, forbliver gælden den samme. Og dermed fylder den relativt mindre.

Få kursgevinsten

Stiger renten på dit fastforrentede lån, kan du også konvertere for at opnå en kursgevinst.

“Vi har været igennem en af de helt store konverteringsbevægelser i Danmark her i forbindelse med at renten steg. Folk konverterer typisk som en skrå konvertering – det vil sige, at de konverterer fra et fast forrentet lån med lav rente og over i et variabelt forrentet lån,” siger Curt Liliegreen.

Dermed indfrir man lånet til en lavere kurs, end man optog den til, og så kan man i mange tilfælde skære en luns af restgælden. Herefter optages det nye lån – hvor gælden nu er mindre – til en variabel rente.

Først publiceret: tirsdag 28. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 28. maj 2024 kl. 23:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.