Skab flere rum i haven med Søren Vesters tips
Forvandl din have fra en gold ørken til en spændende opdagelseslabyrint af kvashegn, høje græsser og blomstrende huler.
Senest opdateret: mandag 1. juli 2024
Rum er lige så vigtige i haven som blomstrende bede. Det mener Søren Vester, der er designer og kendt fra DR-programmet “Søren Vesters have”, hvor han fører seerne gennem et væld af kreative projekter på sin egen store grund i den nordjyske by Thise.
“Problemet med en stor græsplæne er, at den hurtigt bliver til en ørken eller en savanne, hvor ingenting sker,” siger Søren Vester.
Selv prøver han hele tiden at tænke i nye måder at skabe rum i det grønne. Det handler om at give omgivelserne dybde.
“Din have bliver mere interessant, fordi rum er noget, du kan interagere med og forholde dig til med din egen krop,” siger han.
Søren Vester har blandt andet været i gang med at skabe rum ved at plante formklippede hække og træer, men mindre kan også gøre det.
Sådan får du idéer
Prøv at se din have udefra for at få idéer. Tænk over, hvordan haven ser ud fra den anden side af hækken. Der skal være en følelse af, at du kan gå på opdagelse, siger Søren Vester.
“Hvis du stiller dig på terrassen og kan overskue alt derfra, skal du stille noget i vejen. Der skal være noget, som stopper dit blik, og som du har lyst til at gå rundt om,” fortæller han og uddyber:
“Det gør haven mere interessant – og det er ligegyldigt, om det er den mindste lille have eller den allerstørste park. Du skal kunne gå rundt om noget og blive ført til noget andet. Sådan er det også ude i naturen. Det er ikke et afgrænset rum, men fører altid til noget nyt.”
Du kan ganske nemt skabe den effekt ved at kreere et eller flere kvashegn. En måde at gøre det på er at sætte nogle træstolper i jorden, der danner en ramme, som du så fylder op med alskens kvas fra haven – kviste, pinde, visne blade.
En anden enkel måde at lave rum på er ved at plante elefantgræsser i forskellige formationer et eller flere steder i haven.
“De kan gro tre meter på et år. Du kan også sætte majs eller i det hele taget planter, der kommer højere op end dit egen synsfelt,” lyder det fra Søren Vester.
Gør det til en leg
Han opfordrer dig til at have en legende tilgang til projektet. Forestil dig, hvordan din have kunne opleves med et barns øjne. Er der steder at gemme sig? Steder at gå på eventyr? Og du bliver aldrig for gammel til at bygge huler, mener designeren.
Du kan for eksempel lave en blomstrende hule ved at sætte noget rivenet eller et espalier op, som planterne kan gro op ad og dermed danne naturlige vægge.
“Det kunne være, man lavede en lille siddeplads til køkkenhaven, hvor man lige kunne have to stole omme, hvor man bliver pakket ind i ærter eller bønner eller solsikker,” foreslår Søren Vester.
Og selv de mindste uderum har plads til flere rum, understreger han.
“Vi skal turde gøre det lidt bøvlet. Sæt et flot træ ud på altanen eller en slyngplante, der vokser på et espalier midt i det hele. Naturen skal nok finde plads. Det kan være, du skaber rummet på altanen ved at lave en pergola med planter, der gror hen over hovedet på dig. Det er også rum.”
Kvashegn er guf for kryb og kravl
* Kvashegn bestående af en god blanding af grene, blade, kviste, blade og måske visne stauder er gode levesteder og fødekilder for små og større dyr i haven.
* Insekter, snegle og andre smådyr flytter gerne ind i kvashegn, og derfor tiltrækkes også fugle.
* Bunden af kvaset kan derudover blive bolig for pindsvin og humlebier.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.
Først publiceret: mandag 1. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 1. juli 2024 kl. 10:16