hvis du kan rejse uden for uge 42, vil der typisk være penge at spare, da det er en af de dyreste rejseuger på året.

Vil du på efterårsferie? Her kan du få mere for pengene

Der er mulighed for at spare penge, hvis du gør lidt forarbejde inden efterårsferien. Kig for eksempel mod Balkan og Polen, anbefaler rejsekender.

Senest opdateret: tirsdag 3. september 2024

Det er ikke længe siden, at du kom tilbage fra sommerferie, men det skal ikke forhindre dig i at udforske, hvor efterårsferien skal gå hen.

Er du ude efter at se, hvor du kan få mest for pengene, kan det virke oplagt at undersøge valutakurserne.

Det er dog ikke det eneste parameter, du bør holde øje med. For landets inflation – udviklingen i forbrugerpriserne – spiller også ind, når det handler om, hvad du kan få for pengene.

Her vil du kunne få mest for pengene

Det forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, som er chefanalytiker og privatøkonom hos Danske Bank.

“Tyrkiet er et godt eksempel, for den tyrkiske lira er blevet meget mindre værd. Det betyder, at man får mange flere lira for danske kroner, end man har gjort i årevis,” siger hun og fortsætter:

“Problemet er bare, at de tyrkiske priser er steget meget, samtidig med at de er steget meget hurtigere end herhjemme. Det betyder, at selv om jeg får flere tyrkiske lira, så kan jeg ikke nødvendigvis købe mere for dem i Tyrkiet.”

Anderledes ser det ud i Norge. For her er de norske kroner blevet mindre værd, og priserne er kun steget lidt i forhold til danske priser. Det betyder, at du som turist vil kunne få mere for pengene her, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.

Kig mod Egypten

Et andet sted, du også kan kigge mod, er Egypten. Det siger chefkonsulent Nils Hornemann fra Danmarks Rejsebureau Forening, der er en del af Dansk Erhverv.

Han forklarer, at landets høje inflation har været med til at sætte det egyptiske pund under hårdt pres.

“Inflation er tit et tveægget sværd. Det er dårligt for den lokale befolkning, men kan være godt for dem, der kommer udefra. Det oplevede vi også, da mange tog til Sverige for at shoppe, fordi den svenske krone var lav,” siger Nils Hornemann.

Hvad med storbyferie?

Efterårsferien er for mange også et oplagt tidspunkt at tage på kortere storbyferier.

Og vil du spare i budgettet, kan du med fordel kigge uden for de populære destinationer som New York City, London og Barcelona, forklarer chefkonsulenten.

Han anbefaler, at du vender blikket mod steder som den polske by Kraków, Ungarns hovedstad, Budapest, eller Balkan.

“Du får mere for pengene. I højsæsonen kan flypriserne selvfølgelig være lidt dyrere end ellers, men man bør kunne spare penge på indkvartering og forplejning,” siger han og bemærker, at Kroatien dog kan være lidt dyrere sammenlignet med de andre lande på Balkan.

Nils Hornemann påpeger samtidig, at hvis du kan rejse uden for uge 42, vil der typisk være penge at spare, da det er en af de dyreste rejseuger på året.

Euroen og den danske krone

* I Danmark har vi en fastkurspolitik over for euroen. Den går ud på, at kronen som udgangspunkt skal holde en fast kurs over for denne valuta.

* I alt anvender 20 EU-lande euroen – det gælder lande som Belgien, Tyskland, Frankrig og Spanien.

* Fastkurspolitikken betyder også, at valutaeffekten – hvor mange penge man får for en valuta, når den omregnes til danske kroner – er begrænset.

* Generelt er priserne steget langsommere i Danmark end i resten af Europa det seneste år. Mange ting er dog stadig billigere i andre lande, selv om forskellen er blevet en smule mindre.

Kilde: Louise Aggerstrøm Hansen, som er chefanalytiker og privatøkonom hos Danske Bank.

Først publiceret: tirsdag 20. august 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. september 2024 kl. 08:29

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.