Mette Frederiksen åbner nu for muligheden for at lave en bred aftale om stigningen i folkepensionsaleren inden et valg. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen åbner for aftale om pensionsalder allerede inden et valg

"Det allerbedste" vil være en ny pensionsaftale allerede inden et folketingsvalg, siger statsminister Mette Frederiksen.

Senest opdateret: torsdag 12. september 2024

Statsminister Mette Frederiksen (S) har igen budt op til dans om pensionsalderen.

“Det er i virkeligheden bare almindelig sund fornuft. Vi kan ikke blive ved med at forhøje pensionsalderen med det arbejdsmarked, vi kender i dag,” siger hun i et længere interview med Fagbladet 3F.

Udmeldingen om at bremse den automatiske stigning i pensionsalderen kom for en måned siden, da statsministeren i et interview med Berlingske tog hul på en ny politisk sæson med nyheden om, at Socialdemokratiet er klar til at genforhandle velfærdsaftalen fra 2006.

Velfærdsaftalen

Velfærdsaftalen fra 2006 er den politiske aftale, som regulerer en gradvis optrapning af pensionsalderen.

Den blev indgået af den daværende regering – Venstre og Det Konservative Folkeparti – samt Socialdemokratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti.

Hvert femte år beslutter Folketinget, om pensionsalderen skal stige yderligere med 15 års varsel. Det kan maksimalt stige med et år per gang.

Folketinget skal næste år – i 2025 – igen stemme om det, hvor pensionsalderen skal hæves til 70 år fra 2040. Det bliver ifølge Mette Frederiksen sidste gang, at Socialdemokratiet stemmer for.

Aftalen beskrives som det økonomiske fundament under det danske velfærdssamfund, fordi den giver politikerne mulighed for at sikre tilstrækkelig arbejdskraft ved at hæve danskernes pensionsalder i takt med, at vi lever længere. 

Aftale inden et valg

Hverken i Berlingske-interviewet eller nu vil Mette Frederiksen sætte ord på, hvordan en ny pensionsmodel konkret skal se ud.

Men over for Fagbladet 3F åbner hun nu en mulighed for, at en pensionsaftale snart kan strikkes sammen.

“Det kan jo være, at det ender med, at vi kan lave en bred aftale omkring det allerede inden et valg, og det vil jo være det allerbedste,” siger Mette Frederiksen i interviewet med Fagbladet 3F.

“Men om vi kan blive enige om det i Folketinget, det ved jeg ikke endnu,” tilføjer statsministeren.

Senest 31. oktober 2026 skal der afholdes folketingsvalg.

Kommentator: Urealistisk

At en pensionsmodel skulle være forhandlet på plads forinden, ser politisk kommentator hos Altinget, Erik Holstein, som temmelig urealistisk.

“Det tror jeg ikke på. Det overrasker mig, at hun overhovedet åbner for den mulighed,” siger Erik Holstein til Fagbladet 3F.

Han kalder det i Socialdemokratiets klare interesse at gå til valg på et område, hvor man lægger kant til de borgerlige. Og dét gør man netop i spørgsmålet om danskernes pensionsalder, pointerer han.

“Det vil være meget bedre for Socialdemokratiet at vente til efter valget end at lave et lunket kompromis med Troels Lund Poulsen og co.,” siger Erik Holstein.

Ikke valgflæsk

Over for Fagbladet 3F afviser Mette Frederiksen, at hendes udmelding om at genforhandle danskernes pensionsalder skal ses som valgflæsk, sådan som kritikken har lydt på blandt andet sociale medier.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

“Der håber jeg bare, at man vil gå tilbage og se på, at vi i 2019 gik til valg på at indføre Arne-pensionen. Er den gennemført? Ja, det er den. I 2022 gik vi til valg på at sikre bedre løn til den offentlige sektor. Er det gennemført? Ja, det er det. Når vi har vist det to gange før, så kommer vi også til at vise det den her tredje gang,” siger hun.

Hvis det ikke er valgflæsk, kan du så love, at du vil fremlægge en konkret plan for danskernes pension inden næste valg?

“Jeg har sagt, at det her skal på plads i god til inden 2030 – om det bliver før eller efter et valg, det har vi ikke lagt os fast på,” siger statsministeren.

Hvad mener du?

Vil du foretrække en bred aftale om en ny regulering af folkepensionsalderen før eller efter et kommende folketingsvalg?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 12. september 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 12. september 2024 kl. 21:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.