"Vi bliver flere ældre, der har et langt større behov for sundhedstilbud. Det har sundhedsreformen fokus på og tak for det," siger landsformand Mette Kindberg, Faglige Seniorer.

Faglige Seniorer: Sundhedstilbud der hvor behovet er størst

Den nye sundhedsreform peger i den rigtige retning. Vi skal have et sundhedsvæsen der er til stede, der hvor behovet er størst, lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: torsdag 19. september 2024

Regeringen har med udspillet til en sundhedsreform sat fokus der, hvor der er størst behov – især når det gælder de ældre, lyder det fra Faglige Seniorer.

“Nu tages der virkelig fat på de største udfordringer. Vi bliver flere ældre, der har et langt større behov for sundhedstilbud. Der bliver nu gjort en indsats på de store og klassiske kroniske sygdomme ud over kræft. Det gælder KOL, diabetes, hjerte- karsygdomme og meget mere, der især følger med, når man når op i årene,” siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der med over 260.000 medlemmer er Danmarks næststørste ældreorganisation.

Armtag med ulighed

Regeringens ønsker med sundhedsreformen at skabe bedre balance i sundsvæsnet og flytte sundheden tættere på borgerne. 

“Sundhedstilbuddene og kvaliteten i det nære sundhedsvæsen halter bagefter, og det rammer blandt andre mange af de danskere, som lever med en kronisk sygdom. Derfor skal vi nu styrke den del af sundhedsvæsnet, der er tæt på, så vores sundhedsvæsen samlet set bliver langt stærkere, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Og det hilser Faglige Seniorer velkommen.

“Ældre borgere skal føle sig trygge, så man kan få hjælp fra sundhedssystemet, når der er brug for det. Der skal være adgang til praktiserende speciallæger. Der tages nu armtag med den store ulighed i adgangen til sundhedstilbud både geografisk og socialt. Den nye sundhedsreform peger i den rigtige retning. Vi skal have et sundhedsvæsen, der er til stede, der hvor behovet er størst,” siger Mette Kindberg.

Bedre og mere sammenhængende

Regeringens sundhedsreform lægger op til en ny måde at koordinere og samarbejde på.

I dag er det svært at skabe sammenhængende patientforløb og mange – ikke mindst ældre – borgere oplever at blive sendt rundt i et sundhedsvæsen uden, at det ene led hænger sammen med det næste.

“Derfor er der hårdt brug for at koordinere både mellem regioner og kommuner og på tværs af de forskellige sundhedstilbud. Der samles flere opgaver i regionerne. Der bliver også etableret 17 sundhedsråd, som skal skabe bedre koordination og samordning. Målet er klart at få et bedre og mere  sammenhængende forløb. Og det er godt,” siger Mette Kindberg.

Rettigheder til kronikere

Faglige Seniorer roser også prioriteringen af indsatsen i forhold til de store kroniske sygdomsforløb.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Der lægges ifølge reformudspillet op til en handlingsplan mod KOL og derefter gælder det diabetes, hjerte- karsygdomme, ryglidelser og andre af de store folkesygdomme.

“Samtidig skabes der nu nationale retningslinjer, så borgere med kroniske sygdomme får rettigheder på samme måde, som det er sket med kræftbehandlingen. Det er virkelig et sundhedsinitiativ, der har været efterspurgt længe,” siger Mette Kindberg.

Det vil regeringen med sundhedsreformen

Regeringen lægger med sit udspil op til at ændre på både strukturen, opgavefordelingen og økonomien i sundhedsvæsnet.

Samtidig foreslår regeringen en lang række konkrete initiativer, der blandt andet skal bidrage til, at borgere og patienter får bedre pleje- og behandlingsmuligheder. Det gælder eksempelvis følgende initiativer:

  • Nye kronikerpakker til personer med for eksempel KOL, type 2-diabetes og hjertesygdom
  • Psykiatrien skal integreres i det somatiske sygehusvæsen
  • Nye patientrettigheder og mere frit valg, for eksempel ret til hurtig adgang til praktiserende speciallæger og ret til digitale sundhedstilbud
  • Mindst 5.000 læger i de almenmedicinske tilbud og ekstra uddannelsespladser på medicinstudiet i Aalborg, Esbjerg og Køge
  • Bedre fordeling af speciallæger og uddannelse af flere speciallæger i almen medicin, psykiatri, geriatri samt børne- og ungdomspsykiatri
  • Sundhedsfond på 24 milliarder kroner til mere moderne sygehuse og teknologi samt 3,5 milliarder kroner til bedre fysiske rammer for nye lokale sundhedsindsatser
  • Nye sundheds- og omsorgspladser uden egenbetaling
  • Hjemmebehandlingsteams, der kan køre ud til for eksempel ældre og borgere, der lever med en eller flere kroniske sygdomme
  • Læger skal tilknyttes fast på botilbud
  • Ny folkesundhedslov, som styrker kommunernes arbejde med forebyggelse på tværs af sektorer

Som led i en kommende reform foreslår regeringen, at der oprettes fire nye sundhedsregioner. Det indebærer, at Region Sjælland og Region Hovedstaden slås sammen til en ny region; Region Østdanmark.

Læs udspillet til en sundhedsreform her (pdf)

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til udspillet til en sundhedsreform? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 18. september 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 19. september 2024 kl. 11:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.