Det er vigtigt, at så mange som muligt tager imod influenzavaccinen uanset type. Det kan være forskellen på liv og død, siger Allan Randrup Thomsen.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Ekspertens råd: Sådan skal +70-årige vælge mellem influenzavacciner

Mange tusinde på over 70 år er sat i et dilemma, fordi de får tilbud om forskellige vaccinationer mod influenza. Virusprofessor Allan Randrup Thomsen giver her svar på, hvad folk skal overveje

Senest opdateret: fredag 27. september 2024

Vaccinerne mod influenza udvikler sig hele tiden. Det betyder i år, at mange på 70 år og derover skal træffe et særligt valg.

De får i Sundhedsstyrelsens vaccinations-program alle tilbudt en styrket vaccine – en særlig såkaldt adjuveret vaccine.

Men mange af de +70-årige har samtidig fået et andet tilbud fra et forskningsprojekt i samarbejde med Danske Lægers Vaccinations Service. 

Her deltager de i en lodtrækning, om de skal have en højdosis influenzavaccine eller en almindelig dosis.

Hvis de får den almindelige dosis, må de leve med det. De kan ikke bagefter få den adjuverede vaccine i Sundhedsstyrelsens program.

Faglige Seniorers nyhedsbrev har spurgt professor Allan Randrup Thomsen, hvad +70-årige skal foretrække, hvis de ud over Sundhedsstyrelsens program også får tilbudt at deltage i forskningsprojektet? Allan Randrup Thomsen er professor i virus og immunforsvar på Københavns Universitet.

Det er op til en selv

Allan Randrup Thomsens korte svar er, at det er op til de +70-årige selv. Der kan være fordele ved begge tilbud.

Hans vigtigste budskab er, at det er afgørende, at så mange som muligt tager imod influenzavaccinen uanset type. Det kan være forskellen på liv og død, siger Allan Randrup Thomsen

”Sundhedsstyrelsens adjuverede vaccine ser ud til bedre at kunne stimulere immunforsvaret. Derfor har man valgt at tilbyde den til de ældste, som ofte har et mere sløvt immunforsvar. Den adjuverede vaccine er ikke dårligere end den normale. Men den er omvendt formentlig ikke ret meget bedre,” forklarer Allan Randrup Thomsen.

Ikke dårligere end tidligere

I forskningsprojektet får en andel af deltagerne en højdosis vaccine. Meningen er den samme – i højere grad at stimulere immunforsvaret.

”Her er beviserne for effekten heller ikke voldsomt stærke i dag. Men forskningsprojektet skal netop afklare den eventuelle gevinst ved at bruge højdosis,” siger Allan Randrup Thomsen.

Nogle af deltagerne i forsøget får en almindelig portion. Men det er ikke dårligere, end hvad de har fået tidligere år, påpeger Allan Randrup Thomsen.

Læs også: Information om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Sådan gør han selv

Professoren er selv over 70 år og har valgt at lade sig vaccinere i forskningsprojektet. Men det skyldes også, at han har en særlig interesse i udvikling af vaccine.

”Sådan har de fleste andre det ikke. Derfor er det, jeg siger, at det er op til folk selv at vælge, hvis de får begge tilbud om vaccine,” svarer Allan Randrup Thomsen.

Forskningsprojektet og Danske Lægers Vaccinationsservice er gået i gang med vaccinationer tidligere end Sundhedsstyrelsen. Og dermed risikerer den at klinge af, hvis der kommer en influenzaepidemi senere en forventet.

Men Allan Randrup Thomsen tvivler på, det får den store betydning.

”Vaccinens virkning aftager over tid. Men influenzaepidemier kommer typisk i december, januar og februar, og så vil en vaccination fra slutningen af september typisk dække,” siger Allan Randrup Thomsen.

Læs også: Personer på 65 år og derover tilbydes vaccination mod influenza og covid-19

Forskningsprojekt blandt +65årige

Reducerer højdosis influenzavacciner risikoen for indlæggelse med influenza, lungebetændelse og hjertekarsygdomme sammenlignet med en standarddosis?

Det ønsker danske sundhedsmyndigheder i samarbejde med blandt andet landets universitetshospitaler og Danske Lægers Vaccinations Service at finde ud af.

Derfor er op mod 280.000 danskere på 65 år inviteret til forskningsprojektet DANFLU-2, hvor halvdelen af deltagerne får en højdosis influenzavaccine, og den anden halvdel får en standarddosis influenzavaccine. 140.000 har tilmeldt sig forsøget.

Det er tilfældigt, hvem der vil få hvilken vaccine.

Studiet er ikke blindet, og deltagerne vil derfor vide, om de har fået højdosis eller standarddosis.

Vaccination i forbindelse med forskningsprojektet varetages af Danske Lægers Vaccinationsservice.

Forsøget er godkendt af De Videnskabsetiske Medicinske Komitéer og Lægemiddelstyrelsen.

Danskere over 70 år er også indbudt til forskningsprojektet. Men her kan overvejelsen for den enkelte være, om man hellere vil tage imod den styrkede vaccine, som det almindelige landsækkende vaccinationsprogram tilbyder.

Læs en uddybende orientering om forskningsprojektet her.

Først publiceret: tirsdag 24. september 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 27. september 2024 kl. 08:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.