Selvom virksomheder inden for fødevarehandlen tidligere har forudset prisfald, har det ikke slået igennem på hylderne.

Fødevarepriserne stiger fortsat: Her er de ti varer, der er steget mest

Det er dyrere end nogensinde at handle ind i supermarkedet. Se de varer der er steget mest.

Senest opdateret: torsdag 17. oktober 2024

Danskerne kan godt begynde at forberede sig på, at de høje fødevarepriser er kommet for at blive.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik har fødevarepriserne i september 2024 nået samme høje niveau som i juli, der tidligere satte rekord.

Priserne er i gennemsnit steget med 22 procent siden januar 2022, hvilket gør det dyrere end nogensinde at fylde indkøbskurven.

Hvorfor er priserne steget?

Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, forklarer, at vi skal se tilbage til 2022 for at forstå de høje priser.

“De høje fødevarepriser skyldes blandt andet inflationen, som begyndte at stige voldsomt for et par år siden. Det skyldtes blandt andet den øgede efterspørgsel under coronapandemien og de høje energipriser, som opstod efter krigen i Ukraine,” fortæller han til Tv 2.

Selvom inflationen nu er faldet til omkring to procent, er der ingen tegn på, at fødevarepriserne vil falde. Det skyldes flere faktorer, herunder de stigende omkostninger ved at producere fødevarer.

De ti varer med de største prisstigninger

Visse fødevarer er steget markant mere end andre siden januar 2022. Her er en liste over de ti varer, der er steget mest i pris:

  1. Olivenolie
  2. Chokolade
  3. Kaffe
  4. Smør
  5. Sukker
  6. Mælk
  7. Hvedeprodukter
  8. Ris
  9. Kødprodukter
  10. Kartofler

Hvorfor falder priserne ikke?

Mange forbrugere undrer sig over, hvorfor priserne stadig er så høje, selvom inflationen er stabil. Ifølge Brian Friis Helmer skyldes det, at omkostningerne ved at fremstille fødevarer er steget.

“Det er blevet dyrere at producere fødevarer. Højere renter, stigende lønninger og højere produktionsomkostninger presser virksomhederne til at holde priserne oppe,” siger han.

Selvom virksomheder inden for fødevarehandlen tidligere har forudset prisfald, har det ikke slået igennem på hylderne.

Tværtimod forventer eksperter, at priserne vil fortsætte med at stige, om end i et langsommere tempo.

Ekstremt vejr påvirker fødevarepriserne

Klimaforandringer er også en vigtig faktor i de stigende priser.

Professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet forklarer, at de seneste års høje temperaturer og ekstreme vejrforhold har påvirket produktionen af mange fødevarer.

“Vi har oplevet perioder med tørke, som har påvirket produktionen af oliven, hvilket har gjort olivenolie meget dyrere. Samtidig har ekstreme vejrforhold påvirket kaffebønder og kakaoproducenter, hvilket også har ført til højere priser på kaffe og chokolade,” fortæller han.

Tørken har blandt andet gjort det svært for olivenproducenter at vande deres marker, mens regnvejr har ødelagt kakaoplanter, hvilket har gjort chokolade dyrere.

Forvent fortsat høje priser

Danskerne skal derfor indstille sig på, at de høje priser ikke er midlertidige. Ifølge Brian Friis Helmer er der ingen tegn på, at priserne snart vil falde igen.

“Selvom inflationen er faldet, og prisstigningerne sker i et langsommere tempo, forventer jeg, at priserne vil forblive høje og endda fortsætte med at stige,” siger han.

Højere produktionsomkostninger og klimaforandringer betyder, at man må vænne sig til en hverdag med dyrere fødevarer.

Hvad gør du?

Hvad gør du for at minimere udgifter til fødevarer? Fortæl om det og giv gode råd videre til andre seniorer på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 11. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 17. oktober 2024 kl. 08:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.