Forstå din ejendomsskat: Hvad seniorer skal vide om boligbeskatning
Se den nye ejendomsvurdering, og hvad det betyder for din skat.
Senest opdateret: fredag 29. november 2024
Da Skattestyrelsen åbnede for adgangen til forskudsopgørelsen for 2025 den 12. november 2024, blev de foreløbige ejendomsvurdering for 2024 også offentliggjort.
Din grundskyld og ejendomsværdiskat bliver opkrævet via forskuds- og årsopgørelsen og følger de offentlige ejendomsvurderinger.
Og det er nye 2024-vurderinger, der danner udgangspunkt for beregningen af din ejendomsværdiskat og grundskyld for 2025.
På forskudsopgørelsen kan du se, hvor meget du skal betale i ejendomsskat.
Hvad er ejendomsskat?
Ejendomsskat består af to dele:
- Ejendomsværdiskat: En skat baseret på ejendomsværdien af din bolig.
- Grundskyld: En skat baseret på værdien af grunden, din bolig står på.
Skatterne beregnes ud fra den offentlige ejendomsvurdering, som opdateres hvert 2. år.
De nye ejendomsvurderinger
I 2024 blev der indført nye ejendomsvurderinger, som danner grundlag for beregningen af ejendomsskatten i 2025. Det system, som skal beregne ejendomsskatterne er forsinket, så derfor får du en foreløbig vurdering.
Lige som ejendomsvurderingen for 2022 er vurderingen foreløbige og baseret på prisudviklingen på boligmarkedet fra 2022 til 2024.
Det kan både betyde, at den kan være højere eller lavere, fordi udviklingen i ejendomspriserne er faldet nogle steder i landet.
Det betyder, at din ejendomsvurdering kan være justeret i forhold til tidligere år, og at den kan blive ændret, når den endelig vurdering engang er færdig.
Du kan se din foreløbige 2024-vurdering på Vurderingsportalen.
Hvordan påvirker det din ejendomsskat?
De nye vurderinger kan medføre ændringer i din ejendomsskat:
Stigning i ejendomsværdiskat og grundskyld: Hvis din ejendomsvurdering er steget, kan det betyde højere skatter.
Skatterabat: For boligejere, der ejede deres bolig før 1. januar 2024, er der indført en skatterabat, som sikrer, at du ikke betaler mere i boligskat i 2024 end under de tidligere regler.
Tag stilling til indefrysning
Langt de fleste boligejere er tilmeldt indefrysning af stigning i boligskatten.
Det betyder, at en eventuel stigning vil blive indefrosset som et lån, med renter.
Du kan se, om du er tilmeldt indefrysning, på din forskudsopgørelse. Hvis du vil framelde indefrysning i 2025, kan du gøre det frem til 31. december 2025.
Læs mere på vurderingsportalen.dk/indefrysning.
Indefrysning af stigning af boligskatten må ikke forveksles med den indfrysning af grundskylden, som også kaldes pensionistlån.
Kan jeg klage over vurderingen?
2024-vurderingen er foreløbig. Derfor kan du ikke klage over den. Men i særlige situationer er det muligt at få den ændret. Det gælder for eksempel ved køb, salg, ombygning og andre større ændringer, eller hvis din foreløbige vurdering er helt skæv.
Hvor kan du få hjælp og finde mere information?
Hvis du har spørgsmål om din ejendomsvurdering eller ejendomsskat, er der flere ressourcer tilgængelige:
Se din vurdering: På Vurderingsportalen kan du se din egen og dine naboers foreløbige ejendomsvurderinger. https://www.vurderingsportalen.dk/ejerbolig/vurdering/foreloebige-vurderinger/
Vurderingsportalen: Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål om ejendomsvurdering. https://www.vurderingsportalen.dk/ejerbolig/mest-stillede-spoergsmaal/
Chatbot: Vurderingsstyrelsen har en chatbot, der kan besvare dine spørgsmål om vurdering og beskatning. https://www.vurderingsportalen.dk/ejerbolig/mest-stillede-spoergsmaal/nu-kan-du-nemt-faa-hjaelp-via-chat/
Telefon: Du kan ringe til Vurderingsstyrelsen på telefon 72 22 16 16
Først publiceret: mandag 25. november 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 29. november 2024 kl. 22:45