Klebsiella pneumoniae kan give infektioner hos svækkede personer, og selv en høj alder kan være nok til at øge risikoen.

Superbakterie på fremmarch i Europa: Livstruende for ældre

I slemme tilfælde kan infektion sprede sig til blodbanen og give blodforgiftning, hvis man er ældre og svækket.

Senest opdateret: onsdag 19. februar 2025

I de seneste måneder har en særlig bakterie fået internationale sundhedsorganisationer til at ringe med alarmklokkerne. Det skriver Videnskab.dk.

Der er tale om den ellers velkendte tarmbakterie Klebsiella pneumoniae.

Bakterien, som er i familie med den mere kendte E. coli, findes naturligt i tarmene hos mennesker, men kan forårsage alvorlige infektioner, hvis den spreder sig til andre dele af kroppen.

Få viden med Videnskab.dk

Faglige Seniorers nyhedsbrev samarbejder med Videnskab.dk, der med 1 million brugere om måneden er Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.

Videnskab.dk dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi og naturvidenskab – og guider rundt i videnskabens forunderlige og forbløffende verden. Troværdighed, forståelighed, tilgængelighed og underholdende formidling er værdier, der gennemsyrer alt, Videnskab.dk arbejder med.

Videnskab.dk drives efter publicistiske principper med uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag.

Driften finansieres af en finanslovsbevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og støtte fra fonde.

Det bekymrende ved bakterien er, at den let kan udvikle resistens over for antibiotika, herunder de stærke carbapenemer, der ofte bruges som sidste udvej i behandlingen af svære infektioner. 

For nylig opdaterede Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) sin risikovurdering af bakterien.

Siden den seneste vurdering i 2019 er der tydelige tegn på, at situationen er forværret i Europa, især på hospitaler, hvor bakterien let spredes mellem patienter, lyder det.

Læs mere på Videnskab.dk: 10 misforståelser om antibiotika-resistens

Svækkede og ældre har forhøjet risiko

Bakterien Klebsiella pneumoniae lever i mave-tarmkanalen, men hvis bakterien finder vej ud af tarmen, kan den forårsage alvorlige problemer for nogle mennesker.

“Bakterien er ikke et problem, hvis du er sund og rask – så bliver den slået ihjel, hvis den trænger ind i blodet. Men Klebsiella pneumoniae kan give infektioner hos svækkede personer, og selv en høj alder kan være nok til at øge risikoen,” siger Svend Birkelund, der er professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, til Videnskab.dk.

I slemme tilfælde kan infektionen også sprede sig til blodbanen og give blodforgiftning, hvis man er ældre og svækket. Det er en livstruende situation, der kan udvikle sig indenfor få timer, fortæller Svend Birkelund, der forsker i, hvordan bakterier som i Klebsiella pneumoniae forårsager sygdom på molekylært niveau.

I Danmark har vi dog et godt system, hvor du hurtigt bliver indlagt, hvis du ringer til lægevagten, og der er derfor overraskende få, der dør af blodforgiftning, lyder det.

Læs mere på Videnskab.dk: Undgå antibiotikaresistens: Fire gode råd til dig

Hvor bekymret skal man være?

Problemet med Klebsiella pneumoniae er, at bakterien besidder enzymer, der gør den modstandsdygtig over for de antibiotikatyper, læger oftest bruger. Det gælder også de bredspektrede antibiotika, carbapenemer.

Bakterien har desuden en evne til at overføre sin resistens til andre bakterier. De resistente bakterier overføres ved fysisk kontakt, så på den måde kan der ophobe sig flere resistente bakterier i befolkningen – også selvom du ikke selv har taget antibiotika.

Symptom: Infektioner i urinvejene

* Klebsiella pneumoniae er en hyppig bakterie, der er del af tarmfloraen. Den multiresistente type er dog sjælden i Danmark, men siden 2013 er der sket en stigning i forekomsten af denne og lignende typer bakterier.
* At Klebsiella er multiresistent vil sige, at bakterien er resistent overfor flere slags antibiotika.
* Symptomer er blandt andet infektioner i urinvejene.
* Klebsiella pneumoniae rammer ofte patienter, der i forvejen har et svækket immunsystem.
* Bakterierne findes i afføringen, i skridtet og eventuelt i urinen. Den kan også findes i sengetøj,
på tøj, møbler, håndtag og sanitet.
* Bakterierne smitter ved berøring fra mennesker, der har bakterien på sig eller når man rører ved overflader, hvor bakterien sidder.

Kilde: Region Syddanmark

Det er en af grundene til, at internationale sundhedsorganisationer som WHO og ECDC råber vagt i gevær overfor Klebsiella pneumoniae netop nu.

Brugen af antibiotika herhjemme dog så restriktiv, at man overordnet set ikke skal gå rundt og være bange for at blive smittet.

“Som almindelig rask dansker skal man ikke være bekymret. Det eneste, man kan være bekymret for, er, at der generelt kommer flere resistente bakterier i samfundet. Det er det, vi kæmper med lige nu,” siger Svend Birkelund til Videnskab.dk.

“Som fagperson er man bekymret for, at vi kan ende i en situation, hvor vi ikke kan behandle med antibiotika. Klebsiella pneumoniae påvirker jo heldigvis ikke raske mennesker, men vi har en aldrende befolkning, hvor bakterien kan spredes og give infektioner, som vi så ikke vil kunne behandle.”

Andre artikler på Videnskab.dk

Urgamle molekyler skal hjælpe i kampen mod antibiotikaresistens

Pas på: Her er turistlandene med flest resistente bakterier

Mytedrab: Tabletter med gavnlige bakterier forebygger ikke rejsediarré

Først publiceret: onsdag 19. februar 2025
Artiklen er sidst opdateret onsdag 19. februar 2025 kl. 22:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.